275 nieuwe coronabesmettingen in provincie Groningen

Foto: Publiek Domein

In de provincie Groningen zijn 275 nieuwe coronabesmettingen in de afgelopen 24 uur gemeld. Dat blijkt uit de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) deze eerste kerstdag.

In de gemeente Groningen werden 70 personen positief getest. In de overige gemeenten werden besmettingen vastgesteld in Stadskanaal (34), Delfzijl en Oldambt (26), Veendam en Westerkwartier (23), Het Hogeland (21), Midden-Groningen (20), Westerwolde (19), Appingedam en Pekela (5), Loppersum (3).

In de afgelopen 24 uur zijn vier sterfgevallen, twee uit de gemeente Groningen en twee uit de gemeente Midden-Groningen gemeld aan het RIVM als gevolg van het coronavirus. Eén persoon uit de gemeente Groningen is opgenomen in het ziekenhuis.

Landelijk

Het RIVM heeft 11.550 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Dat zijn er ongeveer even veel als het instituut er donderdag noteerde. Volgens gecorrigeerde cijfers werden toen 11.529 positieve testresultaten gemeld.

Tussen donderdag- en vrijdagochtend zijn 97 sterfgevallen geregistreerd die zijn gerelateerd aan Covid-19. Dit betekent niet dat deze mensen allemaal de afgelopen 24 uur zijn overleden. Cijfers komen soms met vertraging binnen.

Het aantal coronabesmettingen is de afgelopen weken steeds verder opgelopen. Met een strenge lockdown hoopt het kabinet daarin verandering te brengen. De maatregelen gingen in op 15 december, tien dagen geleden. Een effect is nog niet te zien in de dagelijkse besmettingscijfers.

Van alle mensen die coronaklachten krijgen, ontwikkelt 99 procent die binnen tien dagen na de besmetting. Gemiddeld is de incubatietijd van het virus volgens het RIVM vijf tot zes dagen. Niet iedereen laat zich bij de allereerste klachten direct testen. Tussen het afspreken van een test en de uitslag zit gemiddeld ook nog 41 uur. Het is dus mogelijk dat mensen die nu positief zijn getest, het virus nog net voor het ingaan van de lockdown hebben opgelopen.

In de ziekenhuizen nam de bezetting licht af. In totaal liggen er nu 2304 mensen met corona in het ziekenhuis, van wie 600 op de IC, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Er werden 317 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis. Dat zijn 4 nieuwe opnames minder dan gisteren. Op de intensive care werden 41 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 3 nieuwe opnames meer dan gisteren.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden