Aantal brandmeldingen in 2020 met 25 procent gestegen

Foto: De Redactie

Het aantal brandmeldingen in Nederland is dit jaar met een kwart gestegen. De brandweer kreeg meer meldingen van kleine branden tijdens de coronacrisis ten opzichte van voorgaande jaren. Dat blijkt uit onderzoek van Pricewice.

Door de coronacrisis werken veel mensen thuis, staan er meer apparaten als de laptop, extra schermen, mobiele (werk)telefoon en het koffiezetapparaat aan. De coronacrisis lijkt daardoor de indirecte oorzaak te zijn van de toename van het aantal woningbranden. Waar er normaal gesproken rond de 440 meldingen per maand zijn, ligt dit aantal in 2020 op 550 meldingen per maand.

In januari en februari 2020 was het aantal woningbranden ongeveer gelijk aan die maanden van het jaar daarvoor. Opvallend is volgens Pricewide dat er een grote piek is in maart 2020 – het moment waarop de coronamaatregelen in ons land ingingen – en dat het aantal woningbranden in juni 2020 weer daalde. Mogelijk heeft dit te maken met het feit dat kantoren en de horeca weer open gingen en mensen dus ook minder thuis waren. De cijfers over het aantal woningbranden ging daarna weer wat omhoog, maar daalde in september en oktober weer. Toch bleef dit aantal nog altijd hoger dan in 2019.

Haardvuur oorzaak nummer één

Nu heel Nederland meer thuiswerkt, is het aannemelijk dat er ook meer branden ontstaan door menselijk handelen. Uit cijfers van een onderzoek uit 2015/2016 van de Brandweer blijkt dat stoken (haardvuur) met 38 procent de nummer één oorzaak is van woningbranden. Een apparaat, zoals een wasdroger, dat zelf in de brand vliegt door het niet (vaak genoeg) schoonmaken van de filters staat daarbij op plek twee (13 procent). Net zo gevaarlijk is koken (ook 13 procent), waarbij brand bijvoorbeeld kan ontstaan doordat de vlam in de pan vliegt.

Kluskoorts

Ook was er in de afgelopen maanden flink sprake van kluskoorts. De tijd die men ‘over’ heeft door de mindere reistijd en sociale beperkingen, wordt massaal gebruikt voor het verbouwen en het opknappen van het huis. Dit jaar zijn er ook veel berichten over woningbranden die veroorzaakt zijn doordat men zelf in huis aan de slag is gegaan.

Grotere kans op woningbrand in december

De meeste branden komen voor in de decembermaand, blijkt uit cijfers van het Instituut Fysieke Veiligheid. In januari en december 2019 en januari 2020 was een piek te zien. Oorzaken kunnen zijn het uitdrogen van de kerstboom en in brand vliegen door in aanraking te komen met de hitte van de kerstverlichting. Het is belangrijk om de verlichting uit te zetten bij het verlaten van het huis en te kiezen voor ledverlichting. Andere gevaren zitten in het maken van kerststukjes met kaarsen erin en gourmetten.

De brandweer geeft daarom een aantal tips om de decembermaand brandveilig te laten verlopen.

Brandschade vergoeding woonverzekering

Er zijn verschillende woonverzekeringen waarmee woningeigenaren brandschade vergoed kunnen krijgen. De woonverzekering bestaat uit een opstal- en inboedelverzekering, deze zijn ook los aan te vragen. De opstalverzekering moet worden afgesloten door de eigenaar van de woning. Bij een huurwoning is het dus de verhuurder die de opstalverzekering afsluit.

Met de opstalverzekering wordt alles verzekerd wat in, om en rond de woning vastgenageld zit. Is de brand uitgebroken in de schuur? Dan is deze met de opstalverzekering verzekerd. De fundering is bij sommigen opstalverzekeringen ook meeverzekerd, maar niet bij alle verzekeraars is dit het geval. Dat is te zien in de voorwaarden van de polis. De opstalverzekering wordt vaak verplicht gesteld door hypotheekverstrekkers.

Met de inboedelverzekeringzijn alle losse spullen in het huis en de tuin verzekerd. Denk hierbij aan het bankstel of de gordijnen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden