189 nieuwe coronabesmettingen en zes sterfgevallen in provincie Groningen

In de provincie Groningen zijn in het afgelopen etmaal 189 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat blijkt uit de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdagmiddag. In Groningen gaat het om een afname van 181 besmettingen.

In de gemeente Groningen werden 56 personen positief getest. In de overige gemeenten werden besmettingen vastgesteld in Het Hogeland (27), Westerkwartier (22), Westerwolde (19), Oldambt, Stadskanaal en Veendam (13), Midden-Groningen (9), Appingedam (3) en Loppersum (2).

In de provincie Groningen zijn zes sterfgevallen gemeld bij het RIVM. Deze overleden personen kwamen uit Delfzijl, Groningen, Midden-Groningen en Westerkwartier. Ook overleden twee personen uit de gemeente Oldambt. Daarnaast werden drie personen opgenomen in het ziekenhuis als gevolg van het coronavirus. Deze personen komen uit Groningen, Het Hogeland en Oldambt.

Wekelijkse update RIVM

Uit de wekelijkse update van het RIVM blijkt dat in de afgelopen week, tussen 15 en 22 december 10.00 uur, 1.612 personen met een positieve testuitslag zijn gemeld bij de GGD’en. Dat is een toename van 518 nieuwe positieve testen ten opzichte van vorige week. Ook werden negen personen als overleden gemeld in de afgelopen week als gevolg van het coronavirus.

Landelijk

Het coronavirus heeft zijn opmars afgelopen week voorgezet. “Alle seinen staan nog steeds op rood”, vat het RIVM de situatie samen. Het instituut registreerde de laatste zeven dagen opnieuw fors meer besmettingen dan een week eerder: in totaal 82.340. Daarvan zijn er wel ongeveer 6.000 toe te schrijven aan de week daarvoor.

Door een computerstoring werden de betreffende meldingen pas later verwerkt. In de vorige weekrapportage meldde het RIVM 58.412 nieuwe gevallen, maar het werkelijke aantal was dus nog hoger. Na correctie van de cijfers bedraagt de stijging in de afgelopen week zo’n 20 procent.

Het aantal ziekenhuisopnames en aan Covid-19 gerelateerde sterfgevallen nam ook toe. Het RIVM registreerde afgelopen week 472 overlijdens, een week eerder waren het er 398.

Het is niet verwonderlijk dat de lockdown in de eerste week nog niet heeft geleid tot daling van het aantal besmettingen. De incubatietijd van het virus is volgens het RIVM gemiddeld vijf tot zes dagen en maximaal 14 dagen. Wie nu klachten krijgt, kan het virus nog voor de lockdown hebben opgelopen. Van alle mensen die coronaklachten krijgen, ontwikkelt 99 procent die binnen 10 dagen na de besmetting.

Nog altijd worden bij jongeren de meeste besmettingen ontdekt. Het aantal meldingen per 100.000 mensen is het hoogst in de leeftijdsgroep van 13 tot 17 jaar, gevolgd door de groep van 18 tot 24 jaar.

Het zogeheten reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, is nauwelijks gewijzigd en is nu 1,25. Het stond vorige week op 1,24.

Een reproductiegetal van 1,25 wil zeggen dat iedere 100 mensen die het virus hebben opgelopen op hun beurt gemiddeld 125 anderen besmetten. Hoe hoger het getal boven de 1 komt, des te sneller het virus zich kan verspreiden.

Het RIVM houdt een onzekerheidsmarge aan van tussen de 1,22 en 1,27. Ook ligt het reproductiegetal achter op de werkelijkheid: het nieuwe cijfer geeft de situatie weer van 4 december.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden