Met de trein of bus naar Zernike in de toekomst?

Foto: CC BY-SA 3.0/ Wikipedia Commons/Spoorjan

Met de trein naar Zernike blijft een mogelijkheid voor de toekomst. Dat blijkt uit onderzoek van de provincie Groningen in samenwerking met de gemeente.

Zowel aanpassingen aan het spoor als in busroutes bieden mogelijkheden om de bereikbaarheid van het Zernikecomplex in de toekomst te verbeteren.

Meer busreizigers verwacht naar Zernike

Het aantal reizigers stijgt sinds 2013 op de drukke buslijnen jaarlijks met 5 tot 10 procent. Na de verbouwing van het Hoofdstation in 2023 rijden de regionale treinen door op het Hoofdstation. Op dat moment worden onder andere tussen Groningen Noord en Zernike nog meer busreizigers verwacht.

Trein naar Zernike via station Groningen Noord en Serwerderhof

De optie van een trein naar Zernike via station Groningen Noord en langs Selwerderhof blijkt de beste mogelijkheid te zijn om in de toekomst de bereikbaarheid van het Zernike per spoor te verbeteren, meldt de provincie. De andere varianten voor een treinverbinding langs Vinkhuizen en de ringweg zijn of te duur, nemen te veel ruimte in beslag of hebben te veel nadelige effecten op de woonkwaliteit van de omgeving, op het groen en de natuur in de omgeving van de Ring West of al bestaande plannen.

Vier busvarianten

De vier onderzochte varianten voor de bus kunnen voor de gewenste verbetering van de bereikbaarheid van het Zernikecomplex zorgen. Daarbij gaat het om een route vanaf station Zuidhorn, of vanaf station Europapark via station Noord, een bus vanaf P&R Hoogkerk via Suikerzijde of vanaf het hoofdstation naar station Suikerzijde.

De hierboven genoemde treinvariant en de vier bus-varianten worden verder uitgewerkt en onderzocht op haalbaarheid door de provincie en de gemeente.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden