338 nieuwe coronabesmettingen en 3 sterfgevallen in provincie Groningen

Foto: Publiek Domein

In de provincie Groningen zijn 338 nieuwe coronabesmettingen in de afgelopen 24 uur gemeld. Dat blijkt uit de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdagmiddag.

In de gemeente Groningen werden 115 personen positief getest. In de overige gemeenten werden besmettingen vastgesteld in Stadskanaal (41), Midden-Groningen (33), Delfzijl (30), Oldambt (25), Veendam en Het Hogeland (22), Westerwolde (15), Westerkwartier (11), Appingedam (10), Pekela (8) en Loppersum (6).

In de afgelopen 24 uur zijn twee personen opgenomen in het ziekenhuis als gevolg van het coronavirus, respectievelijk uit de gemeente Loppersum en de gemeente Stadskanaal.

Ook zijn drie sterfgevallen gemeld aan het RIVM, waarvan twee personen uit de gemeente Oldambt en één persoon uit de gemeente Stadskanaal. Daarnaast is één persoon uit de gemeente Groningen en twee personen uit de gemeente Pekela opgenomen in het ziekenhuis.

Ziekenhuizen schalen reguliere zorg verder af en COVID-zorg verder op

Het aantal opnames van met COVID-19 besmette patiënten in de noordelijke ziekenhuizen stijgt nog steeds. Dat betekent dat in de noordelijke regio de reguliere zorg verder moet worden afgeschaald. Dat meldt Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland donderdagochtend.

Door het toenemende aantal Covid-patiënten is landelijk de volgende fase aangebroken waarbij verdere opschaling van de IC- en klinische capaciteit voor Covid-patiënten moet plaatsvinden.

De situatie in de ziekenhuizen moet op dit moment als zorgelijk worden getypeerd, aldus AZNN. De reguliere zorg in de noordelijke ziekenhuizen was al geleidelijk afgeschaald, maar verdere afschaling is nodig om daarmee ruimte te maken voor de opvang van Covid-patiënten, zowel op de IC als op de klinische afdelingen.

Het afschalen van de reguliere zorg gaat dan om geplande zorg die (tijdelijk) uitgesteld kan worden. Er wordt volgens AZNN alles aan gedaan om de kritieke, niet-uitstelbare zorg door te laten gaan.

Het aantal coronabesmettingen is de afgelopen week in het Noorden met ongeveer 40 procent toegenomen ten opzichte van de week ervoor.

Landelijk

Het aantal nieuw gemelde positieve testen bij het RIVM ligt met 12.844 nieuwe besmettingen opnieuw hoog. Dit is voornamelijk het gevolg van een inhaalslag na een storing van afgelopen week. Door deze werden eerder deze week 6.000 positieve tests niet meegeteld. Ook gisteren waren de dagcijfers daardoor al flink hoger.

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is ook opnieuw gestegen. Ziekenhuizen behandelen momenteel 2003 patiënten vanwege een coronabesmetting. Ten opzichte van woensdag is het aantal opgenomen coronapatiënten gestegen met 39, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Verpleegafdelingen behandelen 1467 coronapatiënten. Dat zijn er 29 meer dan gisteren. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares steeg van 526 naar 536. Het aantal ziekenhuisopnames steeg ook fors. Verpleegafdelingen hebben afgelopen etmaal 221 coronapatiënten opgenomen, intensivecare-afdelingen zagen 38 coronapatiënten arriveren.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden