Rijksuniversiteit Groningen: “Veranderende ‘spelregels’, falende communicatie en financiële onzekerheden”

Foto: Jan Buurma

Telkens veranderende ‘spelregels’, complexiteit, slechte communicatie en financiële onzekerheden zijn enkele knelpunten, die mensen die werkzaam zijn binnen de versterkingsoperatie benoemen. Dat meldt de Rijksuniversiteit Groningen (RUG)

Dat concluderen dr. Katherine Stroebe en prof. dr. Tom Postmes van de Rijksuniversiteit Groningen op basis van hun meest recente onderzoek binnen Gronings Perspectief. Dat is het onderzoek waarbij sinds 2016 de gezondheid, het veiligheidsgevoel en het toekomstperspectief van inwoners wordt onderzocht.

In het gepubliceerde onderzoek ligt de focus op de professionals binnen de versterkingsoperatie. In het onderzoek werden achttien personen bij gemeenten, NCG, zorginstanties, woningcorporaties en bouwbedrijven geïnterviewd door Postmes en Stroebe.

Van de knelpunten die professionals benoemen zijn bewoners de dupe, ‘murw geslagen door het systeem’. Professionals die weten wat er onder bewoners leeft willen graag meepraten over verbeteringen in het versterkingsproces, maar krijgen hiervoor weinig ruimte.

Welke visie hebben professionals die de versterkingsoperatie uitvoeren op het verloop ervan? Wat is de impact op bewoners en gemeenschappen en hoe kunnen ze hierin het beste begeleid worden? Deze vragen stonden centraal in dit onderzoek van Gronings Perspectief in opdracht van de Nationaal Coördinator Groningen waarin 18 professionals bij gemeenten, NCG, zorginstanties, woningcorporaties en bouwbedrijven zijn geïnterviewd.

Complicaties tijdens de operatie

De professionals beschrijven de versterkingsoperatie als een complexe operatie met telkens veranderende ‘spelregels’, falende communicatie en financiële onzekerheden. Er is niemand die het complete overzicht lijkt te hebben. Doordat de ‘spelregels’ steeds veranderen kunnen professionals de besluiten en handelingen vaak niet meer aan bewoners uitleggen.

“We schrikken van het beeld dat professionals schetsen. Het valt ons op dat professionals zeggen dat de telkens veranderende beleidskaders een onderdeel zijn van het probleem” aldus Katherine Stroebe. Er zijn vorige maand nieuwe afspraken gemaakt. “De beleidsmakers zijn daar optimistisch over, maar of uitvoerders dat ook zijn moet nog blijken”.

De impact op bewoners schetst een somber beeld. Bewoners wordt controle over hun woning en hun toekomst ontnomen. De versterkingsoperatie is een grote belasting: veel bewoners zijn murw en moe.

‘Hun vertrouwen in instanties is wankel of weg. Dorpen en wijken lijden onder de versterking’. “Opvallend is dat veel professionals zeggen dat de versterking onvermijdelijk tot buurtconflicten leidt. Dat vinden wij jammer. Er is mogelijk veel winst te behalen als buurtconflicten vermeden kunnen worden,” aldus Katherine Stroebe.

Het lichtpunt binnen de publicatie is de bevlogenheid van de mensen die de versterkingsoperatie moeten uitvoeren en hun best doen voor de bewoners.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden