Kabinet scherpt regels voor winkels aan; HEMA, Action en Wibra sluiten de deuren tijdens lockdown

Foto: De Redactie

Het kabinet scherpt de regels voor winkels tijdens de lockdown van de komende weken verder aan.

Alleen winkels die minstens 70 procent van hun omzet halen uit artikelen voor levensonderhoud, zoals eten en drinken, drogisterijartikelen, schoonmaakmiddelen, persoonlijke verzorging en dierenvoer, mogen open blijven.

Dat staat in een brief die minister Eric Wiebes en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) aan de detailhandel hebben gestuurd.

Een uitzondering blijft gelden voor bredere winkels die een aparte afdeling hebben voor levensmiddelen. Die moet dan wel een eigen ingang hebben om open te mogen.

HEMA

Winkelketen HEMA sluit vanaf donderdag alsnog alle filialen. Eerder wilde HEMA zijn winkels nog openhouden voor eten en drinken en andere essentiële producten, om ondersteuning te bieden aan supermarkten en drogisterijen.

“Vanwege de onduidelijkheid in de regelgeving van de overheid is gebleken dat dit niet leidt tot het gewenste resultaat”, laat HEMA nu weten in een verklaring. De keten betreurt naar eigen zeggen de onduidelijke regelgeving en de wijzigingen die door het kabinet zijn gemaakt.

Ook de winkelketens Wibra en Action sluiten alsnog alle filialen tijdens de lockdown. Wibra zegt meer dan de helft van zijn omzet uit essentiële producten als schoonmaakartikelen en verzorgingsproducten te halen, wat ruim boven de eerder gestelde eis van 30 procent lag. Volgens de nieuwe regels moet dat 70 procent zijn voor een winkel open mag.

Topman Bas Duijsens sanpt dat de volksgezondheid boven het commerciële belan van winkels gaat. “Dit is een periode waarin er geen sprake kan zijn van funshopping. Ik hoop alleen dat de nieuwe aanpassing in de regelgeving niet zal leiden tot onverantwoord grote drukte in de supermarkten.”

Volgens de nieuwe regels mogen alleen winkels open zijn die voor de lockdown 70 procent van hun omzet haalden uit de verkoop van levensmiddelen, drogisterijproducten (minus cosmetica en parfums) en diervoeding. De lockdown duurt nog tot 19 januari.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden