153 nieuwe coronabesmettingen in provincie Groningen

Foto: Omni Matryx via Pixabay

In de provincie Groningen zijn in het afgelopen etmaal 153 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat blijkt uit de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdagmiddag. In Groningen gaat het om een afname van 83 besmettingen.

In de gemeente Groningen werden 40 personen positief getest. In de overige gemeenten werden besmettingen vastgesteld in Stadskanaal en Westerkwartier (20), Westerwolde (14), Het Hogeland (13), Midden-Groningen (10), Appingedam (9), Delfzijl (8), Oldambt (6), Pekela (5), Veendam (4), Loppersum (3). Van één besmetting is de herkomst niet bekend.

In de provincie Groningen zijn geen sterfgevallen gemeld bij het RIVM. Eén persoon uit de gemeente Groningen werd opgenomen in het ziekenhuis als gevolg van het coronavirus.

Wekelijkse update RIVM

Uit de wekelijkse update van het RIVM blijkt dat in de afgelopen week, tussen 8 en 15 december 10.00 uur, 1.094 coronapatiënten COVID-19 gemeld zijn bij de GGD’en. Dat is een toename van 221 nieuwe positieve testen ten opzichte van vorige week. Ook werden twee personen als overleden gemeld in de afgelopen week als gevolg van het coronavirus.

Landelijk

De toename van het aantal nieuwe coronabesmettingen heeft vorige week stevig doorgezet. Het RIVM registreerde de afgelopen zeven dagen in totaal 58.412 nieuwe besmettingen, 36 procent meer dan een week eerder.

Vorige week meldde het RIVM 43.103 vastgestelde besmettingen, de week daarvoor waren het er 33.949. Toen was nog sprake van een daling van het aantal besmettingen, maar die is in korte tijd omgebogen in een forse toename. Landelijk kwamen er sinds gisteren 6.682 besmettingen bij.

De toename van het aantal opnames op de intensive cares en op de verzorgingsafdelingen in het ziekenhuis is zorgelijker. Het aantal meldingen van ziekenhuisopnames op verpleegafdeling was de afgelopen week 1480, de week hiervoor was dat 1229.

Het aantal meldingen van opnames op de intensive cares waren afgelopen week 222. De week daarvoor waren dat er 179.

De ic-opnames zijn op dit moment drie keer hoger dan het doel van 10 nieuwe opnames per dag.

Het zogeheten reproductiegetal van het coronavirus, dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, is gestegen van 1 naar 1,24. Een reproductiegetal van 1,24 wil zeggen dat iedere 100 mensen die het virus hebben opgelopen op hun beurt 124 anderen besmetten. Hoe hoger het getal boven de 1 komt, hoe sneller het virus zich kan verspreiden. Het reproductiegetal ligt achter op de werkelijkheid: het nieuwe cijfer geeft de situatie weer van 27 november.

Met ingang van deze dinsdag publiceert de RIVM de weekcijfers rond 15.00 uur.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden