Zesde carbidcampagne ‘Wie is de BOCK?’ van start

Carbidschieten is in grote delen van Nederland toegestaan, al verschilt het per gemeente en veiligheidsregio. Het is echter niet voor beginners en ‘amateurs’. Rockband Mooi Wark legt in een video uit hoe je voorkomt dat er ongelukken gebeuren en je recht doet aan deze mooie traditie.

De video is onderdeel van de zesde carbidcampagne ‘Wie is de BOCK?’ Je moet goed weten wat je doet wanneer je met gas en vuur aan de slag gaat. Het antwoord daarop is de BOCK.

Veilig en gezond

Veel ongelukken bij het carbidschieten zijn te voorkomen door een BOCK. De BOCK is de Bewust Oplettende Carbid Knaller. Het is een ervaren carbidschieter die toekijkt op de uitvoering van het carbidschieten aan de hand van vijf veiligheidstips.

Deze vijf tips zijn erop gericht om het aantal (ernstige) ongevallen zo laag mogelijk te houden. Ongevallen ontstaan vaak door onwetendheid en het nemen van onnodige risico’s. Daarom wordt aan iedereen gevraagd om alleen met een ervaren BOCK te schieten.

Begin er niet aan als je het nog nooit gedaan hebt. De eerste tips gaan over de voorbereiding: over persoonlijke bescherming voor het gehoor en de ogen, over EHBO en blusmiddelen. De laatste tips geven aanwijzingen om het carbid zelf veilig aan te steken, het schieten met ballen en de benodigde afstand tot de melkbus.

Corona en BOCK

Niet overal mag carbid geschoten worden. Dat verschilt per veiligheidsregio en gemeente. Ook de bijbehorende voorwaarden moeten per gemeente worden gecheckt en uiteraard opgevolgd. Wanneer de gemeente akkoord heeft gegeven, kan de BOCK aan de slag. De huidige groepsgrootte staat een groep van maximaal vier personen óf de grootte van één gezamenlijk huishouden toe. Dat betekent dat toeschouwers, het plaatsen van feesttenten en het schenken van drank dit jaar niet bij het carbidschieten horen.

Wie is de BOCK?

Wie is de BOCK is een campagne van Brandwondencentrum Groningen Martini Ziekenhuis – hét brandwondencentrum voor Noord- en Oost Nederland, Stichting Carbidschieten Drenthe, Veiligheidsregio’s Drenthe, Groningen, Fryslân, IJsselland, Twente, Noord- en Oost-Gelderland en wordt ondersteund door de Nederlandse Brandwonden Stichting en door vele gemeenten, GGD’s en Mooi Wark.

Kijk voor meer informatie op wieisdebock.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen