‘Roller Coaster’ van Danny Vera verdrijft Queen van de eerste plek in de Top 2000

Foto: De Redactie

Danny Vera is met zijn nummer ‘Roller Coaster’ de nieuwe nummer één van de Top 2000 van NPO Radio 2. Vorig jaar kwam Danny Vera op de vierde plek binnen op de ‘lijst der lijsten’ en was daarmee de hoogste nieuwe binnenkomer ooit. ‘Bohemian Rhapsody’ van Queen, dat die plek al zeventien keer bereikte, belandde op de tweede plaats.

“Het is heel bijzonder. Ik vind het heel gek”, zegt Vera tegen het ANP. “Ik dacht, misschien was het vorig jaar wel gewoon een hype en ben ik nu gedaald. Maar ik vind het een hele eer.”

Vera stond vorig jaar op de mainstage van het Bevrijdingsfestival in Groningen. De zanger wist de sfeer er goed in te brengen met Americana en gitaarsolo’s.

The Eagles staan in deze 22e editie op drie met ‘Hotel California’. Billy Joels ‘Piano Man’ zakte een plek naar vier. Led Zeppelin haalde de vijfde plek met ‘Stairway to Heaven’, net als vorig jaar. Dat werd maandagmiddag bekendgemaakt op NPO Radio 2.

Queen moest de eerste plaats slechts vier keer afstaan. In 2015 stond John Lennon met ‘Imagine’ bovenaan de oudejaarslijst en in 2014 en 2010 voerden The Eagles de Top 2000 aan met ‘Hotel California’. In 2005 stond er voor de eerste en de laatste keer een Nederlander op 1. Toen stootte Boudewijn de Groot met ‘Avond’ ‘Bohemian Rhapsody’ van de troon.

Vera denkt dat het “misschien ook weleens tijd is voor een nieuwe nummer 1”, zegt hij lachend. Het nummer gaat over het alledaags leven, dat net als een achtbaan op en neer gaat. Hij vertelde hier zelf over: “Het nummer gaat over het leven, zoals het is. Soms is het leuk, soms heel verdrietig.” In het nummer zingt Vera over een bloeiende magnolia; deze is door zijn vader geplant voor zijn overleden moeder. (Bron: Wikipedia)

Luisteraars konden tot maandag 17.00 uur stemmen op hun favoriete platen voor de 22e editie van de Top 2000. De volledige lijst wordt op 17 december onthuld en is traditiegetrouw tussen kerst en oud en nieuw in zijn geheel te horen op NPO Radio 2. Jeroen van Inkel trapt op eerste kerstdag om 00.00 uur af met de nummer 2000.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden