Eredoctoraat RUG voor Feike Sijbesma

Foto: Rijksuniversiteit Groningen

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) verleent op vrijdag 22 januari 2021 een eredoctoraat aan Feike Sijbesma. De voormalige CEO van DSM krijgt het eredoctoraat uit handen van Rector Magnificus Cisca Wijmenga tijdens de speciale Nobellaureaten Ceremonie, dat onderdeel is van de Internationale Klimaatadaptatieweek.

Sijbesma ontvangt het eredoctoraat vanwege ‘zijn grote maatschappelijke betrokkenheid als één van de meest vooruitstrevende industrieleiders van Nederland’, aldus de RUG.

“Vooral zijn grote inzet in het tegengaan van ondervoeding, voor het klimaatvraagstuk en duurzaamheid maakt hem een waardige eredoctor”, aldus bestuursvoorzitter Jouke de Vries. “Hij heeft vanuit DSM een belangrijke rol gespeeld in verduurzamingsprocessen en zijn stem gebruikt om de maatschappelijke betrokkenheid van multinationals sterk te benadrukken en ook vorm te geven. Ook in een internationale context heeft Sijbesma zich hier hard voor gemaakt. Van maart tot september 2020 trad hij ook op als speciaal ‘corona-gezant’ voor het kabinet. Deze inzet willen we waarderen met het hoogste dat we in de universitaire wereld kunnen bieden.”

IPPC en Nobelprijswinnaars

De RUG organiseert samen met Klimaatadaptatie Groningen en andere kennisinstellingen de Open University on Climate Adaptation. Verschillende feestelijke (digitale) evenementen komen samen in een academische dag in de Martinikerk op vrijdag 22 januari, als onderdeel van de Klimaatadaptatieweek Groningen. ’s Ochtends worden leden van het IPCC klimaatpanel van de VN geïnterviewd door Twan Huys en ’s middags is de Nobellaureaten Ceremonie: een academische plechtigheid met de (digitale) aanwezigheid van drie Nobelprijswinnaars. “Speciale gast is deeredoctor van 2018, Ban Ki-moon, voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

Eredoctoraten RUG

De titel doctor honoris causa is een doctoraat dat wordt verleend aan personen die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd in de wetenschap, zonder dat er een proefschrift is geschreven. De Rijksuniversiteit Groningen reikt eredoctoraten ook uit aan personen die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan de samenleving of de politiek. Het eredoctoraat van de RUG wordt gesymboliseerd door een speciale bul en het omhangen van een traditionele bordeauxrode ‘kappa’ (cape).

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden