Geen landelijke regels om drukte in winkelcentra tegen te gaan

Foto: Archief De Redactie

Er komen geen landelijke maatregelen om de drukte in winkelgebieden tegen te gaan. Dat heeft de Veiligheidsraad maandagavond besloten.

“Hoe je met de drukte omgaat, is lokaal maatwerk”, zeggen zowel minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) als de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio’s maandagavond na een overleg. Dat doet volgens hen het meeste recht aan elk dorp en elke stad in het land.

In verschillende steden was het te druk afgelopen weekend, maar op heel veel plekken in Nederland ging het afgelopen weekeinde goed. In onder meer Eindhoven, Rotterdam en Amsterdam was het erg druk mede door de kortingen vanwege Black Friday en Sinterklaas inkopen, zodat zaken in de binnen in de binnensteden eerder moesten sluiten. In Groningen werd afgelopen vrijdag de Herestraat in één richting afgesloten omdat het te druk was.

“Een van de basisregels is om drukte te vermijden. Als ergens te veel mensen zijn, dan keer je om. Doe je inkopen online. Ga niet funshoppen. Mensen gebruik je verstand”, benadrukte Grapperhaus nog eens de verantwoordelijkheid van alle Nederlanders. “Spreid je koopgedrag. Doe niet met z’n allen boodschappen op de zaterdagmiddag. Het liefst wil je voorkomen dat je een winkelgebied moet sluiten”, vindt Bruls.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden