Opnieuw code oranje door ijzel

Foto: De Redactie

In de provincies Groningen, Friesland en Drenthe en op de Waddeneilanden, geldt vanavond opnieuw code oranje door ijzel. Ook geldt code oranje nu voor de provincies Flevoland en Overijssel.

Deze ijzel kan tot het einde van dinsdagochtend aanhouden, meldt het KNMI. De verwachting is dat het glad blijft tot woensdagochtend.

Zeer gevaarlijke rijomstandigheden

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers niet de weg op te gaan als dat niet perse nodig is. Weggebruikers die wel de weg op gaan wordt geadviseerd de weersverwachting en verkeersinformatie goed in de gaten te houden.

Gladheidbestrijding

Rijkswaterstaat zet naast strooiwagens ook beide Firestorms (calamiteitenmachines) in. De Firestorm bestrijdt ijsplaten door een warme zoutoplossing (ca. 60 graden) op het ijs te spuiten.

Sinds zaterdagavond werd in het noordoosten ongeveer 1,49 miljoen kilo zout gestrooid.

IJzel

IJzel is winterse neerslag dat bevriest zodra die op het koude wegdek komt en vormt een ijslaag bovenop het zout. Hierdoor kan er in een korte tijd een zeer glad wegdek ontstaan.

Door de ijslaag vindt vermenging met strooizout niet direct plaats. De bovenlaag dient eerst zacht te zijn voordat het zout door het verkeer ingereden wordt en het minder glad wordt.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden