Deze zondag is het Sint Pannekoek!

Foto: Publiek Domein

Het is vandaag, zondag 29 november, Sint Pannekoek. De legende van Sint Pannekoek is ontstaan in de bekende strip van Jan, Jans en de kinderen. Jan, Jans en de kinderen bestaan bovendien deze week vijftig jaar.

De traditie ‘Sint Pannekoek’ vindt zijn oorsprong in 1986 in de bekende strip , meldt Sint Pannekoek.nl. Hierin bakte “Jans”, de vrouw des huizes stapels pannenkoeken. Bij thuiskomst van de heer des huizes, “Jan”, heeft iedereen een pannenkoek op zijn hoofd en roepen ze tegelijkertijd naar hem: “Een vrolijk en gezegende Sint Pannekoek!”

Er zijn sinds het ontstaan allerlei varianten om dit feest te vieren, maar de gewoonte een pannenkoek op het hoofd te leggen is gelijk gebleven.

Inmiddels is bekend dat de oorsprong van dit feest nog veel ouder is. Sint Pannekoek is ontstaan in 1899. Dit feest verwijst naar een bijzondere gebeurtenis in de twaalfde eeuw in een klooster langs de Rotte waar nu Kralingen ligt. Je leest er meer over op de pagina ‘Legende van Sint Pannekoek‘.

In Groningen werd de afgelopen jaren Sint Pannenkoek op verschillende locaties gevierd. Dat is dit jaar anders door corona, maar we kunnen wel met elkaar lekker pannekoeken eten vandaag.

Sint Pannekoek is een feest voor iedereen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden