Heidi Renkema nieuwe directeur Museum aan de A

Heidi Renkema voor het Gotisch Huis en Canterhuis.
Foto: Han Santing

Heidi Renkema (1977) volgt met ingang van 1 maart 2021 Jan Wiebe van Veen op als directeur van Museum aan de A. Dat maakte Rob Schuur, voorzitter van de Raad van Toezicht van Museum aan de A, vrijdag bekend.

Jan Wiebe van Veen verlaat het museum 1 januari 2021, na 33 jaar. In de periode tussen het vertrek van Van Veen en de start van Renkema nemen adjunct-directeur Wicher Kerkmeijer en Merijn Vos, kwartiermaker, de directeurstaken waar.

Renkema was afgelopen vijf jaar directeur van Museum Wierdenland in Ezinge. “Heidi is een energieke en ondernemende directeur, gehecht in de regio en sterk gericht op het waarmaken van de ambities van Museum aan de A”, aldus Rob Schuur.

Heidi Renkema

Vanaf 2016 wist Renkema als directeur Museum Wierdenland tot een goed lopende vrijwilligersorganisatie te maken met veel oog voor maatschappelijke relevantie. De nieuwe directeur deed de masterstudie biologische landbouw in Wageningen, daarna werkte ze jarenlang als onderzoeker en projectcoördinator in verschillende nationaal en internationaal opererende natuurorganisaties.

Renkema heeft zin in haar nieuwe functie: “Museum aan de A kan bij uitstek de plek worden waar gewezen wordt op het unieke karakter van de Groninger provincie met schitterende oude landschappen, kerken, borgen, wierden, dijken, kloosters en boerderijen”.

Met een sterk geloof in de waarde van educatie, is zij ervan overtuigd dat Museum aan de A een rol moet spelen in het vergroten van kansen voor jongeren.

Museum aan de A

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum wordt het historisch museum van Stad en provincie en krijgt een andere naam: Museum aan de A. Deze transitie wordt gefaseerd uitgevoerd.

Zo is museumcafé Het Pomphuis aan de Kleine der A in september al officieel geopend. Het museum krijgt een nieuwe vaste opstelling en wordt een historische ontmoetingsplek voor mensen en instellingen op het gebied van de Groninger geschiedenis en identiteit. Ook wordt het een leer-werkplek voor Noorderpoortstudenten.

Samenwerkingspartners zijn de Groninger Archieven, Noorderpoort en het Groninger Museum.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden