Carbidschieten in Groningen mag doorgaan maar onder strenge voorwaarden

Foto: CC BY - SA 3.0/Wikipedia Commons/ Jjdez

Carbidschieten in de provincie Groningen mag doorgaan, maar wel gelden extra regels voor de komende jaarwisseling. Dat hebben de burgemeesters binnen de Veiligheidsregio afgesproken.

Zo mogen er maximaal vier mensen bij elkaar komen bij het carbidschieten, en moet er onderling 1,5 meter afstand gehouden worden.

Ook is het plaatsen van tenten en het schenken van drank dit jaar niet toegestaan. Het doel is om ‘het aantal contacten te beperken en besmettingen te voorkomen’, is te lezen op de website van de Veiligheidsregio.

Daarnaast gelden per gemeente regels voor carbidschieten, zoals over de plaatsen, de tijden, het aantal en de grootte van de melkbussen die gebruikt mogen worden. Voor een aantal gemeenten geldt een meldplicht. De exacte regels per gemeente worden door de gemeenten zelf bekend gemaakt.

Risico’s

De burgemeesters doen wel een dringende oproep aan mensen die geen ervaring hebben met het schieten van carbid. ‘Doe het niet! Net als bij het verbod op het afsteken van vuurwerk geldt dat extra druk op de zorg zoveel mogelijk voorkomen moet worden. Mensen die niet weten hoe ze carbid moeten schieten, lopen het risico om gewond te raken”.

Met een campagne, de BOCK (de Bewust Oplettende Carbid Knaller)-campagne wordt het publiek in de weken voor de jaarwisseling gewezen op de risico’s van carbidschieten.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden