Subsidie voor onderzoek naar plastic maken van suiker

Foto: Bruno Germany via Pixabay

De Rijksuniversiteit Groningen en verschillende bedrijven en kennisinstellingen onderzoeken de komende drie jaar hoe plastic gemaakt kan worden vanuit suiker, zodat de prijs vergelijkbaar wordt met die van plastic uit aardolie. De provincie Groningen, Provincie Drenthe en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) dragen bijna € 1,2 miljoen bij aan dit onderzoek, waarvan ruim 900.000 euro Europese subsidie.

Als uit het onderzoek blijkt dat kunststof uit suiker voor hetzelfde geld geproduceerd kan worden als kunststof uit fossiele brandstoffen, kan dit een enorme impuls zijn voor het milieu en de noordelijke economie.

Ook levert dit nieuwe banen op, meldt de provincie. Bij succes kan het project in een vervolgfase 60 tot 85 nieuwe banen opleveren.

Groene chemie

Microbiologie en chemie zijn belangrijke onderdelen van het onderzoek. De onderzoekers ontwikkelen een nieuwe methode voor de verwerking van suiker uit suikerbieten tot bouwstenen voor groene chemie.

Onderzoeksleiders zijn de professoren Gert-Jan Euverink (hoogleraar biotechnologie aan de RUG) en Johan Sanders (directeur Sanovations BV uit Groningen). “Ons doel is dat noordelijke bedrijven in de toekomst op commerciële schaal een biobased kunststof als halffabrikaat kunnen produceren. Dit bioplastic kan op allerlei manieren gebruikt worden, onder meer in de verpakkingsindustrie. Zo creëren we een netwerk in de groene chemie, dat begint bij de teelt van suikerbieten en eindigt in hoogwaardige kunststoftoepassingen”.

Aan het onderzoek werken de RUG, Hanzehogeschool, Wageningen Universiteit en Research en verschillende noordelijke bedrijven mee.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden