Boek over ruim 50 jaar transplantatiegeneeskunde in UMCG

Omslag van het boek ‘Van leren overleven naar leren over leven’.
Foto: UMCG

Een boek over ruim 50 jaar transplantatiegeneeskunde in het UMCG is deze woensdag verschenen. Tijdens een digitale bijeenkomst overhandigde UMCG-bestuursvoorzitter Ate van der Zee het eerste exemplaar van het boek aan Tweede Kamerlid Pia Dijkstra.

Het boek schetst de enorme ontwikkeling die het nog jonge vakgebied transplantatiegeneeskunde in die tijd heeft doorgemaakt. Was het vroeger bepaald geen vanzelfsprekendheid dat een patiënt een zware transplantatieoperatie zou overleven, nu ligt veel meer de focus op een zo lang, gezond en actief mogelijk leven na een transplantatie.

Eerste transplantatie

De eerste transplantatie in het UMCG werd uitgevoerd in 1968, het ging toen om een niertransplantatie. Inmiddels hebben in het UMCG ruim 8.500 patiënten via een transplantatieoperatie een tweede leven gekregen. Het gaat hierbij om uiteenlopende transplantaties, want als enige centrum in Nederland heeft het UMCG vergunning om alle transplantaties uit te voeren.

In het boek staan de ontwikkelingen van het vakgebied beschreven en ook veel vergelijkingen tussen vroeger en nu. Bizarre pioniersverhalen vanuit de begintijd en de worstelingen die er waren om transplantaties in het UMCG mogelijk te maken. Ook de jongste ontwikkelingen op gebied van transplantatiegeneeskunde en orgaandonatie staan geschetst. Veel nieuwe transplantatietechnieken en -toepassingen zijn in het UMCG ontwikkeld.

De meest recente ontwikkeling is de perfusiemachine, waarbij de kwaliteit van donororganen verbeterd kan worden door ze enige tijd ‘op de pomp’ te leggen. Dit leidt tot minder complicaties bij de ontvangers en zorgt er ook voor dat er meer transplantaties uitgevoerd kunnen worden.

Diverse patiënten hebben aan het boek meegewerkt door hun levensverhalen te delen.

Het boek is vanaf donderdag 26 november verkrijgbaar via de website van uitgeverij De Tijdstroom.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden