Slachtoffers seksueel geweld in Noord-Nederland weinig gemeld

Foto: Free Photos via Pixabay

Uit recent onderzoek blijkt dat 7,5 procent van de mannen en vrouwen boven de 16 jaar seksueel geweld heeft meegemaakt, echter in Noord-Nederland staat het totaal aantal meldingen in Noord-Nederland weinig gemeld worden.

Dat is voor de drie noordelijke provincies ruim 100.000 mensen. Het totaal aantal meldingen bij de beide Centra Seksueel Geweld in Noord-Nederland (Friesland en Groningen-Drenthe) staat hiermee in schril contrast. In 2019 waren dat 337. Het komt dus veel vaker voor dan dat er gemeld wordt, aldus GGD Groningen.

Op 25 november gaat de internationale campagne ‘Orange the World’ van start. Deze jaarlijkse campagne is gericht op geweld tegen vrouwen en meisjes. Sense Noord-Nederland richt tot en met 10 december de aandacht op seksueel geweld.

Moeilijk bespreekbaar

Seksueel geweld is in onze samenleving moeilijk bespreekbaar voor slachtoffers, de daders, hulpverleners en ook met name voor de samenleving in het algemeen. Het voorkomen en signaleren van seksueel geweld en het krijgen van steun van de omgeving en professionele hulp is vaak ver weg. Door het massale verzwijgen van seksueel misbruik, wordt het nóg moelijker om erover te spreken.

Het komt vaak voor

Seksueel geweld kent vele uitingsvormen: de verkrachter, het stelselmatig ongewenst seks hebben binnen de vaste relatie, het jarenlang misbruiken van het buurjongetje of ongewenst seksueel contact met een collega. Uit cijfers blijkt dat 80 procent van alle seksueel geweld plaatsvindt tussen bekenden.

Praten helpt

“Praten helpt. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan”, zegt Fetzen de Groot, coördinator Sense Noord-Nederland. “Bij slachtoffers is er veel schaamte omdat men zichzelf vaak de schuld geeft van het misbruik. Er gaan vaak jaren voorbij voordat iemand durft te vertellen wat er is gebeurd. Ook de reactie van de omgeving van het slachtoffer is niet altijd ondersteunend”.

Sense Noord-Nederland levert een bijdrage in het verbreken van het taboe dat rust op seksueel geweld.

De stad Groningen doet mee aan Orange the World 2020, doormiddel van het aanlichten van beeld “Ultra” , de roestige dame, die uitkijkt over de zwaaikom, iets ten westen van het station. Ook zal DOT oranje worden verlicht. Kijk voor meer informatie op www.orangetheworld.nl

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden