Horeca Groningen woedend over plan logiesbelasting GroenLinks

Foto: Jan Buurma

De Groningse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) Groningen en het Hoteloverleg Groningen zijn verbijsterd over het plan van GroenLinks om de logiesbelasting voor de derde keer in korte tijd te verhogen. “Terwijl echt de hele wereld zeker in deze Corona-crisis het belang snapt van de horeca, wat al helemaal geldt voor een studentenstad als Groningen, kijkt deze partij gewoon de andere kant op”, stelt Irene van de Velde, voorzitter van ruim driehonderd horecaondernemers in de gemeente. “De sector krijgt de ene na de andere belastingverhoging om de oren van de partij”.

Tariefdifferentiatie

Het probleem is dat GroenLinks de logiesbelasting voor gasten die goedkoper overnachten, wil verlagen. Omdat ze de totale belastinginkomsten gelijk willen houden (of liever nog willen verhogen), betekent dit dat andere gasten meer belasting moeten gaan betalen. En dat betreft vooral de gasten van de hotels in de stad Groningen. Die hotels zijn echter verplicht om de belasting op te nemen in hun totaalprijs, waardoor ze dus opnieuw veel duurder lijken dan ze zijn. En dat kost gasten en is dus slecht voor het toerisme en het bedrijf.

“Het idiote is dat GroenLinks dit voor goedkope logiesvormen doet uit oogpunt van hun prijsconcurrentie maar bij de duurdere logiesvormen kijken ze gewoon de andere kant op. Dat is kortzichtig willen meegaan met een kleine groep die zogenaamd laaggeprijsd is”, aldus Van der Velde. “En als wij ze vertellen hoe het zit, gaan gewoon de vingers in de oren”.

Ze vindt het onverantwoord dat GroenLinks zo omgaat met de hotellerie en het toerisme. “We zien helaas vaker dat ze de economische werkelijkheid onderschatten en eenzijdig in hun eigen, groene bubbel rondfietsen. Groen of niet, de wereld is gecompliceerder dan logeren op het platteland of een pennenstreek voor meer belastingen, dit gaat over meer mensen en bedrijven”, aldus de voorzitter.

Horende doof

Ook Egbert Brinks, voorzitter van het Hoteloverleg Groningen, snapt niet wat GroenLinks en partijen als de PvdA, ChristenUnie en SP, ‘die het plan lijken te steunen’, doen met de argumenten van de hoteliers en KHN. Zo voorziet hij ook onwerkbare en dure systemen voor de hotels om verschillende belastingtarieven te kunnen verwerken.

“Maar het deert ze niet. Niemand heeft contact opgenomen, het interesseert ze gewoon niet wat we ervan vinden, hoe goed de argumenten ook zijn. Helaas zijn ze horende doof”, concludeert Brinks.

(Bron: ingezonden bericht)

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden