‘Huishoudelijke hulp naar draagkracht’

Foto: CC0/Publiek Domein

GroenLinks-raadslid Jan Visser stelt samen met de raadsfracties van PvdA en ChristenUnie vragen aan het college over mogelijk oplopende kosten voor ondersteuning van WMO-gerechtigden. Ze doen dit naar aanleiding van een recente uitzending van 1Vandaag waaruit blijkt dat meer mensen met een hoger inkomen een beroep doen op die ondersteuning.

Voorheen betaalde iedereen die recht had op een WMO-voorziening, zoals huishoudelijke hulp of begeleiding, daarvoor een eigen bijdrage naar inkomen. Het Rijk heeft voorgeschreven dat dat nu een vast laag bedrag moet zijn.

Jan Visser: “Het is dus voor mensen met een goed inkomen goedkoper geworden om een huishoudelijke hulp niet meer uit eigen zak te betalen, maar een beroep te doen op de gemeente. Ik vind dat een slechte ontwikkeling. Het jaagt de gemeente op kosten en sommige gemeenten willen zelfs met wachtlijsten gaan werken.”

Gemeenten hebben zich eerder al verzet tegen de invoering van die vaste eigen bijdrage. Nu de kosten onredelijk oplopen wil een gemeente als Krimpen aan de IJssel bijvoorbeeld proefprocessen uitlokken door aanvragen voor huishoudelijke hulp door mensen die dat prima zelf kunnen betalen, te weigeren.

”Wij vragen aan het College of zij dit voorbeeld willen volgen. Zo kunnen we er in Groningen hopelijk voor zorgen dat hulp terecht komt bij mensen die dat nodig hebben – niet bij mensen die het als een koopje zien,” aldus Jan Visser.

 

(Bron: ingezonden bericht)

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden