Persconferentie Rutte: Publieke locaties dicht, niet naar het buitenland en groepsgrootte naar twee personen

Foto: De Redactie

‘Het gaat niet slecht maar zeker niet goed genoeg’. Met deze woorden opende premier Rutte de persconferentie. De besmettingscijfers dalen niet snel genoeg.

De toenemende druk op de zorg is aanleiding voor een tijdelijke verzwaring van de gedeeltelijke lockdown.

Het doel van de  extra coronamaatregelen is de contactmomenten verder te beperken.

Bovenop de geldende maatregelen gaan extra maatregelen gelden met een looptijd van twee weken. Daarna gaan we terug naar de gedeeltelijke lockdown, die momenteel geldt. De gedeeltelijke lockdown moeten we volgens Rutte volhouden tot midden december.

Extra maatregelen bestaan uit drie onderdelen

Blijf zo veel mogelijk thuis en vermijd niet noodzakelijke reizen.
Groepsgrootte buiten gaat van vier naar twee personen, uitgezonderd kinderen tot en met 12 jaar
Maximaal mogen twee gasten thuis ontvangen worden, uitgezonderd kinderen tot en met 12 jaar.

Publiek locaties voor binnen en buiten gaan twee dicht. Dit geldt voor musea, bioscopen, theaters, pretparken, dierentuinen, maar ook voor bibliotheken en zwembaden, sauna’s, buurthuizen en verenigingsgebouwen. Uitzonderingen hierop zijn winkels, kappers en sportscholen, echter hiervoor geldt dat groepslessen zijn niet mogelijk.

De scholen blijven wel open.

Er geldt per direct een negatief reisadvies voor het buitenland tot half januari tenzij het noodzakelijk is.

Regionale verschillen

Door grote regionale verschillen in aantal besmettingen overweegt het kabinet een avondklok in te stellen, zodat mensen na een bepaald tijdstip niet meer de straat op mogen. Premier Rutte zei op de persconferentie dat hij die mogelijkheid openhoudt, als de cijfers in die regio’s niet snel genoeg dalen. Ook het sluiten van winkels en scholen behoort tot de mogelijkheid.

Rutte benadrukte verder hoe belangrijk handhaving is. Daarover wordt over gesproken met de detailhandel en veiligheidsregio’s. Ook wordt streng opgetreden tegen illegale feestjes en ander asociaal gedrag, aldus Rutte.

Voor iedereen, maar ook jongeren die worstelen met eenzaamheid, wordt het leven de komende twee weken nog ingewikkelder. De oproep is haal ‘mensen uit hun isolement door nog wat meer op elkaar te letten’.

De druk is volgens minister De Jonge op de zorg te hoog. In dertien regio’s nog steeds een stijging te zien. Het gaat niet alleen om de dagcijfers, het gaat niet goed in ziekenhuizen. Elke dag komen meer patiënten binnen maar niet minder eruit. De piek is inzicht maar we zijn er nog niet.

De extra maatregelen gelden in ieder geval voor twee weken.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden