Provincie stelt 28 miljoen euro beschikbaar voor fietsen in Groningen

Foto: De Redactie

De provincie Groningen steekt de komende jaren 28 miljoen euro in de verbetering van het fietsverkeer. Het geld wordt gebruikt voor nieuwe en verbeterde fietsverbindingen, verkeersveiligheid, voorzieningen en het aanmoedigen van fietsen, meldt de provincie. Alle plannen staan in het nieuwe Uitvoeringsprogramma Fiets.

Gebieden in de provincie

Het grootste deel van het fietsbudget gaat naar het aanleggen, verbeteren en onderhouden van fietsverbindingen. Er is 16.8 miljoen euro beschikbaar voor infrastructuur, onder andere voor nieuwe doorfietsroutes. Ook worden nieuwe fietspaden aangelegd op plekken waar die nu ontbreken.

De afgelopen jaren is veel geïnvesteerd in fietsroutes in en rond de stad Groningen. Nu richt de provincie zich meer op de gebieden daaromheen.

Verkeersveiligheid

Er gaat 2.4 miljoen euro naar verkeersveiligheid. De provincie gaat obstakels op fietsroutes verwijderen. Alle 230 kilometer provinciaal fietspad krijgt kantmarkering.

Omdat het risico op ongevallen hoog is bij fietsoversteken pakt de provincie per direct vijftien onveilige fietsoversteken aan.

Stimuleren

De provincie wil Groningers verleiden vaker de fiets te pakken. Voor fietsstimulering is 1.5 miljoen euro beschikbaar voor nieuwe activiteiten en doorgaan met bestaande acties. De acties lopen uiteen van een e-bike uitprobeeractie, HiBike (schoolkinderen op de fiets), Doortrappen (trainen van fietsvaardigheid voor ouderen) of stimuleren van fietsen in de vrije tijd.

Voorzieningen

Ook investeert de provincie 2 miljoen in voorzieningen als fietsenstallingen, fietskluizen en oplaadpunten voor elektrische fietsen.

Bekijk hier alle plannen in het Uitvoeringsprogramma ‘Verbinden met de fiets 2020-2023’.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden