114 nieuwe coronabesmettingen in provincie en opnieuw één sterfgeval

Foto: Publiek Domein

In de provincie Groningen zijn het afgelopen etmaal 114 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat blijkt uit de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdagmiddag. Ook is er opnieuw één persoon overleden gemeld als gevolg van het coronavirus.

In de gemeente Groningen werden 49 personen positief getest. In de overige gemeenten werden besmettingen vastgesteld in Stadskanaal (12), Midden-Groningen (11), Veendam (8), Westerkwartier en het Hogeland (7), Oldambt (6), Westerwolde (5) en Appingedam en Delfzijl (3), Loppersum (2) en Pekela (1).

Eén persoon uit de gemeente Delfzijl werd opgenomen in het ziekenhuis.

Het aantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten in Groningse ziekenhuizen is gestegen naar 72 sinds afgelopen woensdag. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland, die vrijdag werden gepubliceerd.

Van de 72 opnames zijn 23 patiënten opgenomen op een Intensive Care-afdeling. Dat is een stijging van vijf patiënten sinds afgelopen woensdag. Het aantal opnames op verpleegafdelingen bleef met 49 gelijk.

In heel Noord-Nederland zijn sinds woensdag 15 meer mensen van buiten de regio opgenomen. Op de IC’s steeg het aantal patiënten met vier opnames en op de verpleegafdelingen met elf meer opnames van buiten de regio.

Landelijk

Landelijk zijn er meer dan 11.000 positieve coronatests gemeld in een etmaal tijd. Het is niet duidelijk of dit meldingen zijn die later zijn binnengekomen door de storing van woensdag. Toen kwamen aanzienlijk minder meldingen binnen dan in de dagen ervoor.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg tussen donderdagochtend en vrijdagochtend 11.141 meldingen van positieve tests. Op donderdag kwamen er 10.276 nieuwe gevallen bij.

Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen van ziekenhuizen blijft voor de derde keer op rij ongeveer gelijk. Dat kan een eerste effect zijn van de maatregelen die de overheid twee weken geleden invoerde, aldus voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). “De komende dagen moeten aantonen dat deze trend doorzet”, voegt hij er aan toe.

Verpleegafdelingen behandelen momenteel 1818 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Op de intensive cares liggen vrijdag 567 coronapatiënten, 14 meer dan op donderdag. In totaal steeg het aantal opgenomen patiënten naar 2385.

De verpleegafdelingen hebben in de afgelopen 24 uur 250 coronapatiënten opgenomen. Daar staat tegenover dat 263 mensen de verpleegafdelingen hebben verlaten. Hoeveel van hen naar huis of naar een revalidatiecentrum mochten, en hoeveel van hen naar een ic zijn overgebracht of zijn overleden, is niet bekend. De intensivecare-afdelingen hebben afgelopen etmaal 37 coronapatiënten opgenomen en 23 zien vertrekken. Ook daar is niet bekend hoeveel van hen zijn overleden en hoeveel terug naar een verpleegafdeling mochten.

In totaal liggen nu bijna 14.000 mensen in een ziekenhuis, inclusief de niet-coronapatiënten. Ziekenhuizen hebben ruim 16.000 bedden beschikbaar, wat betekent dat er nog plek is voor meer dan 2000 mensen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden