Strengere regels voor het afsteken van Vuurwerk

Foto: CC BY-SA 2.0/ Wikipedia Commons/ Gabriel Pollard

De regels voor het afsteken van vuurwerk zijn strenger geworden. Hieronder leest u wat mag en niet mag en wat de tips zijn om vuurwerk veilig af te steken.

Wanneer mag je vuurwerk afsteken?

Vuurwerk afsteken mag net als vorig jaar vanaf 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. Als je te vroeg vuurwerk afsteekt of te lang kun je een boete krijgen.

Wie buiten de tijden om vuurwerk laat afgaan riskeert een boete van 100 euro. Kinderen tot 16 jaar krijgen geen boete, maar worden doorgestuurd naar bureau Halt.

Hoeveel vuurwerk mag je hebben?

Particulieren mogen maximaal 25 kilo legaal vuurwerk in huis hebben. Buiten de verkoopdagen ook, maar dan op een veilige, niet voor het publiek toegankelijke plaats.

Minimum leeftijd om vuurwerk af te steken?

De minimumleeftijd is 12, 16 of 18 jaar afhankelijk wat op de verpakking staat. Vanaf 12 jaar mag je alleen het lichtste vuurwerk kopen, zoals sterretjes. Vanaf je 18de mag je aan de gang met het groot vuurwerk. Nieuw dit jaar is dat je geen babypijltjes en Romeinse kaarsen mag kopen. Het kabinet besloot dit vuurwerk te verbieden omdat het risico op letsel te groot is.

Mag je overal vuurwerk afsteken?

In zeker 56 gemeenten worden dit jaar vuurwerkvrije zones ingesteld. Het AD deed onderzoek onder 281 gemeenten. Vergeleken met vorig jaar is dat een stijging van 30 procent. Ook de gemeente Groningen is een van de steden waar vuurwerkvrije zones zijn ingesteld net als Amersfoort en Dordrecht. Bijna alle gemeenten die vorig jaar vuurwerkvrije zones hadden ingesteld, doen dat dit jaar weer.

Hoe herken je illegaal vuurwerk?

Legaal vuurwerk koop je in Nederland bij een legale vuurwerkhandel, binnen de vastgestelde verkoopdagen. Het heeft een goed leesbare, Nederlandstalige handleiding. Op de verpakking staat de tekst ‘geschikt voor particulier gebruik’ en informatie over de fabrikant. Het productiejaar en een vermelding of plaatje van de effecten van het vuurwerk staan vermeld op de verpakking.

Als je betrapt wordt met illegaal vuurwerk?

Wie betrapt wordt met illegaal vuurwerk, kunnen grote boetes krijgen, en in sommige gevallen zelfs een celstraf. Heb je illegaal vuurwerk zoals grote Flowerbeds met pijpen, Romeinse kaarsen, Shells (mortierbommen) of lawinepijlen riskeer je een celstraf van meer dan 4 maanden. Als je zwaar vuurwerk levert aan jongeren onder de 18 jaar kun je uiteindelijk tot 20 maanden celstraf krijgen.

Woningeigenaren, die illegaal vuurwerk in huis hebben, lopen het risico de hypotheek kwijt te raken. De politie waarschuwde vorig jaar dat het banken en hypotheekverstrekkers kan gaan tippen als er illegaal vuurwerk is gevonden in koopwoningen.

Hoe steek je veilig vuurwerk af?

Gebruik voor het afsteken een aansteeklont en draag een vuurwerkbril. Experimenteer niet met vuurwerk en steek blindgangers niet opnieuw aan. Ieder jaar opnieuw gebeuren ongelukken omdat mensen onveilig omspringen met vuurwerk. Om vuurwerk zo veilig mogelijk af te steken is het vooral belangrijk dat je er voorzichtig mee omgaat en blijft nadenken. Daarom is het belangrijk dat je bijvoorbeeld niet teveel hebt gedronken.

Enkele andere tips:

  • Lees altijd de gebruiksaanwijzing;
  • Zorg dat siervuurwerk altijd stevig en stabiel staat;
  • Zet vuurwerkpijlen in een fles en vul de fles tot de helft met zand of water, zodat deze niet omvalt;
  • Steek weigeraars (vuurwerk dat niet is afgegaan) nooit opnieuw aan. De kans is groot dat dit te snel ontbrandt;
  • Steek vuurwerk aan met een aansteeklont;
  • Blijf op een veilige afstand van het vuurwerk;
  • Draag geen licht ontvlambare kleding, zoals nylon, maar kies bijvoorbeeld voor kleding van spijkerstof, wol of katoen. En draag een jas zonder capuchon. Hierin kan per ongeluk vuurwerk terechtkomen.

Meer veiligheidstips zijn te lezen bij Veiligheid.nl.

Mag ik vuurwerk dat ik over heb bewaren voor volgend jaar?

Ja, mits het niet meer is dan vijfentwintig kilo vuurwerk en alleen op een niet voor het publiek toegankelijke plaats opgeborgen is.

(Bron: RTL Nieuws)

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden