Tradities tijdens de jaarwisseling

Foto: CC BY SA 3.0/Wikipedia Commons/Teunie

Wat zijn de tradities tijdens de jaarwisseling? Inwoners uit Groningen en Drenthe eten de meeste oliebollen tijdens de jaarwisseling.

Dit blijkt uit een onderzoek dat de Staatsloterij liet doen naar de tradities tijdens oud en nieuw, meldt het Dagblad van het Noorden. Het onderzoek is uitgevoerd door marktonderzoekbureau Blauw Research.

Oliebollen

Een Nederlander eet gemiddeld 3,6 oliebollen tijdens oud en nieuw. Dit is vergelijkbaar met bijna 48 miljoen oliebollen. Bollen met krenten zijn bij 64% favoriet.

In Groningen en Drenthe eet men het liefste oliebollen zonder krenten. Ook eten zij met Oud en Nieuw acht of meer oliebollen.

Champagne

Het favoriete drankje om mee op het nieuwe jaar te proosten is champagne, vindt 43% van de Nederlanders.

Vuurwerk

Tweederde van de Nederlanders kijkt liever naar vuurwerk dan dat ze het zelf afsteken. De meeste Nederlanders geven de voorkeur aan siervuurwerk boven knalvuurwerk, zowel om naar te kijken als om zelf af te steken.

Muziek

De ultieme Oud en Nieuw-song is “Happy New Year…” vindt 1 op de 2 Nederlanders.

Feestje

De jaarwisseling viert ruim 90% in de huiselijke kring. De meeste Nederlanders vieren oudejaarsavond graag samen met familie en vrienden. Ook wordt de oudejaarsconference nog door 44% van de Nederlanders gewaardeerd en zijn gezelschapsspelletjes erg in trek.

Oudejaarslot

Bijna een kwart van de Nederlandse bevolking vindt het kopen van een Oudejaarslot een van de leukste eindejaarstradities. Van de hoofdprijs van dertig miljoen euro zegt acht op de tien gelukkiger te worden.

Voornemens

Zeventien procent van de Nederlanders heeft goede voornemens voor 2016. Mensen hebben gemiddeld 3,45 voornemens.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 2504 Nederlanders van 18 jaar en ouder.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden