Hoe vieren we Sint Maarten en de feestdagen tijdens Corona?

Foto: Publiek Domein

Met de aanstaande feestdagen voor de deur maakt de Veiligheidsregio Groningen zich zorgen. Burgemeester Schuiling waarschuwde vrijdag tijdens een persconferentie dat de feestdagen er anders uit zullen zien. De oproep is ‘de feestdagen zoveel mogelijk in eigen familiekring te vieren’.

‘Sint Maarten kan doorgaan’

Sint Maarten kan vooralsnog doorgaan, omdat het een kinderfeest is. De Veiligheidsregio heeft tips gegeven, zoals kinderen moeten anderhalve meter afstand houden. Ook kun je laten weten of je meedoet aan Sint Maarten. Dit kan onder meer door een briefje op de deur, een buitenlamp aan te doen, een lampion of windlicht op te hangen, waardoor de kinderen weten dat je meedoet.

Winkeliers worden afgeraden om mee te doen aan Sint Maarten.

Digitale lampionnenwedstrijd

De Vereeniging voor Volksvermaken organiseert dit jaar een bijzondere digitale lampionnenwedstrijd ter gelegenheid van Sint Martinus.

Kinderen tot en met 12 jaar, die in de gemeente Groningen wonen, kunnen hun zelfgemaakte lampion, die gemaakt mogen zijn van alle denkbare materiaal, met een mobieltje op de foto zetten en deze mailen naar [email protected] onder vermelding van naam en leeftijd.

Er zijn twee leeftijdscategorie├źn: tot en met 8 jaar en van 9 tot en met 12 jaar. Volksvermaken looft mooie prijzen uit, zoals onder meer bordspelen en puzzels. De inzendtermijn voor de ‘lampies’ sluit op maandag 9 november om 23.30 uur. De prijswinnaars krijgen via de mail bericht en er wordt een afspraak gemaakt om de prijzen thuis te kunnen afleveren.

Volksvermaken besloot dit jaar in verband met de aangescherpte coronamaatregelen geen voederbieten uit te delen en ook geen Sint Martinusoptocht in de Groninger binnenstad te organiseren. De traditionele lampionnenwedstrijd, het Sint Martinusspel en de samenzang in de Martinikerk zijn dit jaar ook afgeblazen en daarom is deze lampionnenwedstrijd uitgeschreven.

Eerder werd bekendgemaakt dat de traditionele Sinterklaasintochten niet doorgaan dit jaar. Sinterklaas komt zeker naar Nederland maar komt aan op een geheime locatie.

De handhaving voor het naleven van de coronamaatregleen wordt ook strenger en komt in handen van de regio. Bij overtreding van de coronamaatregelen geldt vanaf heden dat er sneller een boete volgt.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden