Wintertijd 2020

Foto: De Redactie

Komende nacht van zaterdag op zondag gaat de wintertijd weer in. We kunnen een uurtje langer slapen, want de klok wordt een uur teruggezet.

Dit betekent dat in deze nacht van zaterdag op zondag de klok van 3 uur ’s nachts naar 2 uur ’s nachts, achteruit dus, gezet wordt.

De wintertijd is eigenlijk de normale tijd en duurt vijf maanden. Het is ’s ochtends eerder licht en ’s avonds eerder donker doordat de daglichtperiode een uur verschuift bij de overgang naar wintertijd.

Een ezelsbruggetje voor zomer- en wintertijd is dat in het voorjaar de tijd vooruit gaat.

In Nederland is het onderscheid tussen zomer- en wintertijd in 1977 opnieuw ingevoerd. De belangrijkste reden hiervoor was dat men dacht dat je daarmee energie kon besparen.

Afschaffen Winter- en Zomertijd

De Europese Commissie wilde de zomer- en wintertijd afschaffen vanaf 2019. Met het voorstel werd niet ingestemd door de lidstaten. Pas in april 2021 wordt opnieuw naar het voorstel gekeken.

Het ingaan van wintertijd levert velen een uur extra slaap op. Het venijn zit voor veel mensen meer in het ingaan van zomertijd. Dat kan leiden tot slaapproblemen en wat wetenschappers een ‘social jetlag’ noemen: een bioritme dat uit de pas loopt met werk- of schooltijden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen