Forum Groningen gekozen tot beste gebouw van Nederland 2020

Foto: De Redactie

Forum Groningen is gekozen tot het beste gebouw van Nederland. Dat heeft de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) donderdagavond bekend gemaakt tijdens een livestream.

BNA reikte voor de vijftiende keer de prijs uit.

De jury schrijft over Forum: “”Knap hoe de architecten deze kolos op de krappe locatie achter de Grote markt hebben laten landen, waarbij de beschikbare ruimte maximaal is benut. Nog veel indrukwekkender is het gebouw zelf, dat sterk contrasteert met de omgeving, maar ook past in deze stad met zijn moderne architectuur. Maar bovenal waren we onder de indruk van de bruisende binnenwereld, waar studenten boven hun boeken hangen, kinderen spelen en gezinnen een dagje uit beleven. Een gebouw met een enorme aantrekkingskracht en verblijfskwaliteit, dat in alle opzichten een verrijking is voor de stad, als icoon, cultuurwarenhuis, panoramabalkon en als stadshuiskamer”.

De vakjury onder leiding van juryvoorzitter Neelie Kroes koos een top 10 uit 103 projecten. Vervolgens kon gestemd worden tot 7 okober.

De publieksprijs ging dit jaar naar DOMUSDELA in Eindhoven.

Forum won eerder deze week de Dutch Design Award in de categorie habitat. De architecten van de Munnik-deJong-Steinhauser en NL Architects vielen in de prijzen met hun ontwerp voor het Forum. In september werd het gebouw ook verkozen tot beste gebouw van Groningen.

Begin november maakt Forum Groningen nog kans om de beste bibliotheek van Nederland 2020 te worden.

https://twitter.com/forum_groningen/status/1319355831650029571

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden