Stichting Meent van der Sluis: Voor een cent solidair met Groninger bevolking

Foto: Stichting Meent van der Sluis

Stichting Meent van der Sluis vraagt onder het motto ‘Een cent voor een monument’ alle gemeentebesturen van Nederland solidair te zijn met de Groninger bevolking die lijdt onder de gevolgen van de aardbevingen.

Als iedere gemeente per inwoner één cent overmaakt kan de stichting met de opbrengst een kunstwerk oprichten. Het wordt een reusachtige baksteen met een barst, die ’s nachts licht geeft.

Het kunstwerk van de Groninger kunstenaar Karel Buskes komt te staan in het aardbevingsgebied. Daar staat al een reusachtige gasmolecule, die de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) daar heeft neergezet om 50 jaar gaswinning bij Slochteren te vieren.

Het Andere Monument

Met ‘Het Andere Monument’ wil Stichting Meent van der Sluis de keerzijde van de medaille laten zien.

In de brief aan de gemeentebesturen heeft iedere Nederlander met de aardbevingen te maken: ‘Ze lijken ver van uw bed, maar dankzij de gaswinning heeft heel Nederland een hoge welvaart. Ook letterlijk zit iedereen er dankzij het Groninger aardgas warmpjes bij. Maar de Groningers vangen de klappen op. Duizenden huizen schudden op hun grondvesten, sommige staan op instorten.’

Volgens het bestuur voelen veel Groningers zich in de steek gelaten. ‘Er wordt gewerkt aan een oplossing, maar voor velen is die nog ver weg. De gaswinning gaat door en het voelt of de rest van het land met de rug naar ze toe staat. Dat gevoel willen we wegnemen. We willen zichtbaar maken dat met ze wordt meegeleefd. Een beetje solidariteit zou geen kwaad kunnen’, zegt stichtingsvoorzitter Piter Bergstra.

Comité van aanbeveling

De stichting wordt gesteund door een breed comité van aanbeveling, waarin onder meer de Groningers Jan Mulder, Jacques d’Ancona, noordelijke hoofdredacteuren en kunstenaars zitten.

De stichting is genoemd naar Meent van der Sluis omdat hij 25 jaar geleden al waarschuwde voor de aardbevingen, staat op de website hetanderemonument.nl.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen