141 nieuwe coronabesmettingen in provincie, waarvan 80 in gemeente Groningen

Foto: Publiek Domein

In de provincie Groningen zijn 141 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld tussen vrijdag en zaterdagochtend. Dat blijkt uit de cijfers zaterdag van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

In de gemeente Groningen zijn 80 mensen positief getest. In de overige gemeenten werden besmettingen vastgesteld in het Westerkwartier (12), in Midden-Groningen (11), in Westerwolde (9) in Oldambt (8), in Stadskanaal (7), Het Hogeland (5), Pekela (4), Veendam en Loppersum (1). Alleen in de gemeente Appingedam werden geen coronabesmettingen vastgesteld.

Ook blijkt uit de cijfers van RIVM dat twee personen zijn overleden gemeld als gevolg van COVID-19, één persoon uit de gemeente Oldambt en één persoon uit de gemeente Het Hogeland.

Landelijk

Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 8.141 nieuwe coronagevallen geregistreerd, een nieuw dagrecord. Op vrijdag had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 7.989 positieve tests gemeld. Het waren er aanvankelijk 7.997 maar dat is zaterdag bijgesteld. In de afgelopen zeven dagen zijn meer dan 50.000 nieuwe besmettingen gemeld.

Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 28. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven.

Iets meer coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

De druk op Nederlandse ziekenhuizen blijft toenemen door het groeiend aantal coronapatiënten. In totaal behandelen de Nederlandse ziekenhuizen nu 1568 patiënten met Covid-19, 15 meer dan vrijdag. Van die patiënten liggen er 352 op de intensive care, een stijging van 7 ten opzichte van de dag ervoor, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). De meeste mensen met Covid-19 liggen op een verpleegafdeling.

Vanwege de drukte zijn het afgelopen etmaal 24 patiënten overbracht naar ziekenhuizen in andere regio’s. In steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Leiden liggen veel coronapatiënten in het ziekenhuis.

“Het aantal opgenomen Covidpatiënten is in de afgelopen 24 uur licht gestegen, waarbij net als in de voorgaande dagen de stijging op de ic naar verhouding groter was dan de stijging in de kliniek. We hebben momenteel nog voldoende capaciteit om patiënten in Nederland op te vangen, er zijn nog geen patiënten verplaatst naar Duitsland”, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Afwijkende cijfers

Het werkelijke aantal besmettingen is hoger, omdat niet alle besmette mensen zijn getest. Dat geldt ook voor het aantal overledenen. Ook zit er verschil in de cijfers van het RIVM en de GGD, omdat de cijfers die doorgegeven worden soms met vertraging worden verwerkt.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden