Ziekenhuizen in Noord Nederland schalen reguliere zorg af

Foto: De Redactie

Ongeveer 20 procent van de reguliere zorg in Noord-Nederland wordt geleidelijk aan afgeschaald conform landelijke afspraken. Deze afschaling is nodig om daarmee ruimte te maken voor de opvang van COVID-patiënten, zowel op de IC als op de klinische afdeling. Dat meldt Acute Zorg Netwerk Noord-Nederland.

De druk op de noordelijke ziekenhuizen blijft toenemen, net als in de rest van Nederland. ‘Voor de komende weken kunnen we niet uitsluiten dat verdere afschaling van de reguliere zorg noodzakelijk zal zijn’, aldus het ROAZ NN.

Door het toenemende aantal COVID patiënten komen we landelijk in de volgende fase terecht waarbij verdere opschaling van de IC en klinische capaciteit voor COVID patiënten plaatsvindt. Het gevolg is dat ook in de noordelijke regio gelijkmatig reguliere zorg moet worden afgeschaald om de druk op de zorg in Nederland zo evenredig mogelijk te verdelen.

Een groep van medische regiocoördinatoren, waarin artsen vanuit diverse specialismen vanuit de negen ziekenhuizen in Noord-Nederland zijn vertegenwoordigd, zullen vanuit medisch inhoudelijk perspectief meedenken in de afschaling van de reguliere zorg.

Op dit moment is de IC- en klinische capaciteit volgens het ROAZ NN in Noord-Nederland nog toereikend. Patiënten uit de eigen regio kunnen worden opgevangen en waar nodig binnen de regio worden overgeplaatst. Daarnaast is er nog ruimte om patiënten uit andere regio’s op te nemen. De patiënten die worden overgeplaatst betreft alleen COVID-19 patiënten.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden