Versterking Groningen definitief in publieke handen

Foto: Archief De Redactie

In het wetsvoorstel Versterken Groningen is vastgelegd dat de versterkingsoperatie in Groningen definitief in publieke handen is. De NAM is uit het proces en heeft er geen invloed meer op, maar betaalt wel de kosten. Minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) en minister Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) hebben het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd, meldde Rijksoverheid woensdagmiddag.

Het wetsvoorstel zorgt volgens het rijk voor ‘een transparant versterkingsproces en een stevige juridische basis voor de publiekrechtelijke afhandeling van de versterking’.

De Wet versterken maakt het juridisch mogelijk dat huiseigenaren de versterking in eigen beheer uitvoeren, of hun eigen wensen betrekken bij de versterking. Nieuw is dat eigenaren dankzij de wet in beroep kunnen gaan tegen besluiten.

Hoofdlijnen wetsvoorstel

In het wetsvoorstel staan de hoofdlijnen van de versterkingsprocedure. Ook zijn de rollen van betrokken partijen opgenomen en de stappen die huiseigenaren doorlopen in het versterkingstraject.

De Nationaal Coördinator Groningen heeft een spilfunctie in de versterkingsoperatie, biedt uitleg en begeleidt bewoners in het proces. De NAM betaalt uiteindelijk de kosten van de versterkingsoperatie.

Gaswinning naar nul

In 2018 besloot het kabinet om de gaskraan dicht te draaien. Een van de gevolgen daarvan is dat de kans op aardbevingen afneemt en daardoor minder huizen versterkt hoeven te worden. Minister Wiebes en minister Ollongren zijn nog in gesprek met de regio over het versnellen van de versterkingsopgave, het toepassen van de nieuwste veiligheidsnorm en compensatie voor bewoners.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden