‘Kabinet komt met ingrijpende coronamaatregelen’

Foto: Archief De Redactie

Het kabinet maakt dinsdagavond bekend met welke maatregelen het de komende weken gaat proberen de opmars van het coronavirus een halt toe te roepen. Er zitten volgens ingewijden ingrijpende beperkingen aan te komen voor onder meer de horeca en de detailhandel.

Eet- en drinkgelegenheden moeten op zijn minst rekening houden met verdere inperking van hun openingstijden, en moeten mogelijk zelfs helemaal dicht. In winkels mag mogelijk na acht uur ’s avonds geen alcohol meer worden verkocht.

De maatregelen die dinsdagavond gepresenteerd worden zijn erop gericht om contacten en reisbewegingen te beperken. Het devies wordt beperk je contacten en blijf thuis.

Het kabinet zal er nog eens op hameren dat mensen thuis moeten werken, tenzij dat echt niet kan. Het gebruik van het openbaar vervoer voor reizen die niet strikt noodzakelijk zijn, wordt naar verwachting nog verder ontmoedigd. Sporten in teamverband mag waarschijnlijk ook niet meer, de jeugd tot 18 jaar en professionals uitgezonderd. Dat betekent dat 18-plussers geen amateursporten meer mogen uitoefenen waarbij geen anderhalve meter afstand kan worden gehouden.

In de huidige plannen lijken de scholen open te blijven, zowel het basis- als middelbaar onderwijs. De maximale groepsgrootte van maximaal vier personen gaat straks ook in de buitenlucht gelden.

De maatregelen zijn nog onderwerp van discussie. Morgen vergadert het kabinet erover. Dinsdagavond om 19.00 uur maken premier Rutte en coronaminister De Jonge de nieuwe beperkingen bekend tijdens de persconferentie.

Twee weken geleden werden al extra maatregelen getroffen, maar het aantal dagelijkse besmettingen is sindsdien hard blijven oplopen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden