129 nieuwe coronabesmettingen in provincie, waarvan 80 in gemeente Groningen

In de provincie Groningen zijn sinds donderdag 127 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Dat blijkt uit de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdagmiddag.

Van de vastgestelde besmettingen komen 80 uit de gemeente Groningen. In de rest van de provincie werden in de gemeenten Het Hogeland (9), Het Westerkwartier (8), Midden-Groningen (7), Stadskanaal (6), 4 in Oldambt, Veendam en Westerwolde, Loppersum (2) en in Appingedam, Delfzijl en Pekela ieder één besmetting vastgesteld.

Landelijk

Landelijk zijn tussen donderdagochtend en vrijdagochtend 5.983 nieuwe coronagevallen gemeld. Het aantal sterfgevallen steeg met veertien. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven.

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen steeg vrijdag met 69 patiënten tot 1139. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het merendeel ligt op verpleegafdelingen. 239 van de mensen met de longziekte Covid-19 liggen op de intensive care, een toename van 11 in het afgelopen etmaal.

Momenteel is 30 procent van alle patiënten die op de ic’s liggen coronapatiënt. “Het aantal covid-patienten in de ziekenhuizen blijft snel stijgen. De prognose is dat er op 13 oktober 1250 patiënten opgenomen zijn,” meldt LCPS.

In de afgelopen 24 uur zijn er 11 verplaatsingen geweest tussen de regio’s, waarvan 4 ic-patiënten. Donderdag waren dat nog 15 verplaatsingen. Die verplaatsingen gebeuren om te voorkomen dat de druk op ziekenhuizen in gebieden waar relatief veel mensen ziek worden, te groot wordt.

Het werkelijke aantal besmettingen is hoger, omdat niet alle besmette mensen zijn getest. Het werkelijke aantal doden is eveneens hoger, want er overlijden ook mensen aan Covid-19 die niet zijn getest op de ziekte.

De cijfers van het RIVM en GGD’en kunnen afwijken van elkaar. Dat komt door vertraging in de verwerking. Het coronadashboard meldt vrijdagmiddag 127 nieuwe coronabesmettingen en de GGD Groningen 129 besmettingen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden