Brandweer Groningen gestart met campagne ‘Rookmelders redden levens!’

Foto: Eigen foto

Brandweer Groningen is samen met de Nederlandse Brandwonden Stichting en Brandweer Nederland de campagne ‘Rookmelders redden levens’ gestart.

Het doel is om het aantal slachtoffers van een woningbrand te beperken. In de provincie Groningen vinden ongeveer 140 woningbranden per jaar plaats. Gelukkig heeft 75 procent van alle Groningers de rookmelders al in huis hangen, maar brandweer Groningen hoopt met deze campagne dat dit percentage stijgt.

Rookmelders redden levens

Een brand ontwikkelt zich razendsnel. En de meeste slachtoffers vallen niet door de brand, maar door de giftige rook. Binnen vier minuten kan er al een levensgevaarlijke situatie ontstaan, mede door het aanwezige meubilair. Nieuw onderzoek van de Brandweeracademie toont aan dat een klein brandje in een bank ervoor kan zorgen dat de giftige rook binnen twee minuten ook andere ruimtes en zelfs andere woningen kan binnendringen. Dat is zeer verontrustend. Vroege ontdekking van brand door een rookmelder is letterlijk van levensbelang.

Wettelijke verplichting

Per 1 juli 2022 worden rookmelders verplicht op elke etage; in de gang of hal van een woning. Wachten op deze verplichting kan levens kosten en daarom de oproep van de brandweer: “Wacht niet langer met het plaatsen van rookmelders, jij wil toch ook veilig zijn?” Daarbij is het belangrijk dat rookmelders op de juiste plek hangen, bij voorkeur onderling gekoppeld zijn, goed onderhouden worden en een batterij hebben die 10 jaar meegaat.

Voldoende, beter, best

De brandweer adviseert behalve de gangen ook een rookmelder te plaatsen in elke gang en ruimten waar eenvoudig brand kan ontstaan. Giftige rook verspreidt zich niet alleen via deuropeningen en kieren, maar ook via stopcontacten en kabelgoten. Zeker als je ligt te slapen is een rookmelder echt het enige dat je waarschuwt bij brand, omdat je niets ruikt als je slaapt. Rookmelders redden levens en geven tijd om te vluchten. Dat geldt ook voor koolmonoxidemelders en speciale melders voor doven- en slechthorenden.

De campagne ‘Rookmelders redden levens’ is een campagne van het Netwerk Nationale Brandpreventieweken; een initiatief van de Nederlandse Brandwonden Stichting, Brandweer Nederland, het IFV (Instituut Fysieke Veiligheid) en het Verbond van Verzekeraars om het aantal slachtoffers van woningbranden in Nederland tot een minimum te beperken.

Brandweer Groningen werkt bij deze campagne samen met onder andere de Groninger gemeenten, Verzekeraar Univé, diverse bouwmarkten/Doe het zelf zaken, IKEA, Kraamzorg het Groene Kruis en Biblionet Groningen op.

Wie op de website rookmelders.nl de Rookmelderwijzer invult, ontvangt persoonlijk advies over hoeveel rookmelders in zijn of haar woning nodig zijn.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen