84 nieuwe coronabesmettingen in provincie; 63 in gemeente Groningen

Foto: PIRO4D by Pixabay

In de provincie zijn sinds dinsdag 84 coronabesmettingen vastgesteld. Dat blijkt uit de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdagmiddag. Van dit aantal zijn 63 besmettingen vastgesteld bij inwoners van de gemeente Groningen.

In de rest van de provincie werden 21 nieuwe besmettingen vastgesteld. In de gemeente Het Hogeland zijn 5 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Vervolgens gaat het in Veendam en Oldambt om vier, in Midden-Groningen drie, in Pekela om 2 en in Westerkwartier, Loppersum en Stadskanaal ieder 1 positief getest persoon. In de overige gemeenten werden geen nieuwe gevallen ontdekt.

Sinds het begin van de epidemie is bij 1.997 personen in de provincie Groningen COVID-19 vastgesteld. Dat blijkt uit de wekelijkse update van de GGD. De afgelopen week zijn er 630 besmettingen bij gekomen, waarvan ruim de helft (54%) tussen de 18 en 24 jaar oud. 24 besmette personen zijn jonger dan 18 jaar (waarvan 5 jonger dan 12 jaar) en 20 personen zijn ouder dan 70 jaar.

Nu het aantal besmettingen in Groningen oploopt, is lang niet altijd meer duidelijk waar het virus is opgelopen. Bij meer dan de helft van de nieuwe besmettingen waarbij een vermoedelijke bron bekend was, lag deze in de thuissituatie (huisgenoten). Andere vermoedelijke bronnen lagen bij kennissen en vrienden, horeca, vrijetijdsbesteding zoals sport, en studentenactiviteiten. Het aandeel jongeren tussen 18 en 24 jaar oud is onder de nieuwe besmettingen hoger in de stad dan daarbuiten.

Ook werd in de afgelopen week één nieuw overlijden als gevolg van een bewezen corona-infectie gemeld in de provincie Groningen. Het totale aantal overlijdens sinds het begin van de epidemie komt daarmee op 20 in de provincie Groningen.

In de Groninger ziekenhuizen lagen woensdagmorgen negen patiënten met (verdenking van) corona, waarvan één patiënt op de ic. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Acute Zorgnetwerk Noord Nederland.

In Friesland liggen twintig (verdachte) COVID-19 patiënten in ziekenhuizen, waarvan drie op de ic. Drenthe heeft acht patiënten, van wie twee op een ic-bed.

Landelijk

Het aantal coronabesmettingen steeg tussen dinsdagochtend en woensdagochtend met 3.294. Dat is een nieuw dagrecord in de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In de afgelopen zeven dagen zijn meer dan 20.000 nieuwe besmettingen gemeld.

Het RIVM registreerde de afgelopen 24 uur dertien sterfgevallen, evenveel als in het etmaal ervoor. Dat wil niet zeggen dat die mensen in het afgelopen etmaal zijn overleden of opgenomen, omdat zulke gegevens soms wat later worden verwerkt.

Landelijk liggen nu 701 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 150 op de IC, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Gisteren lagen nog 693 covid-patiënten in het ziekenhuis, dat is een stijging van 8 patiënten.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden