Haydn Jeugd Strijkorkest strijdt voor behoud na negatief subsidieadvies Kunstraad

HSJO speelt Grönnes laid op het dak van het Forum.
Foto: Philip Pruim

Het Haydn Jeugd Strijkorkest strijdt voor behoud na het negatieve subsidieadvies van de Kunstraad Groningen.

Het jeugdorkest trad afgelopen zaterdag op op het dak van het Forum Groningen en bracht het Grönnens Laid ten gehore. Auke de Boer speelde mee op het carillon van de Martinitoren. Auke de Boer: “Geweldig om d’Olle Grieze in te zetten voor dit fantastische jeugdorkest. Een mooi initiatief, waar ik graag aan wilde meewerken.”

Het jeugdorkest vroeg met dit optreden aandacht voor het continuïteitsprobleem dat is ontstaan door het negatieve subsidieadvies dat de Kunstraad Groningen recent uitbracht. Om steun te vragen voor het behoud van de subsidie voor talentontwikkeling in Noord-Nederland en het behoud van de jeugdstrijkorkesten, werd in de zomer al een petitie gestart.

Vorige week werd de petitie, die door ruim 2.100 muziekliefhebbers vanuit het hele land is getekend, op het Provinciehuis aangeboden aan gedeputeerde Mirjam Wulfse. Een strijkkwartet van het HJSO verzorgde hierbij de muziek.

Het Haydn Jeugd Strijkorkest is een jeugdstrijkorkest in Noord-Nederland met de ambitie om een hoog muzikaal niveau te bereiken. Het orkest is samengesteld uit violen, altviolen, celli en contrabassen. De stichting Haydn Jeugd Strijkorkest heeft als doel het opsporen en begeleiden van extra getalenteerde jonge strijkers in de leeftijd van 9 tot en met 19 jaar.

De Gemeente en Provincie Groningen vergaderen 6 oktober over de subsidie adviezen van de Kunstraad. De petitie kan nog steeds worden ondertekend. Ook het sturen van steunbetuigingen richting de Gemeente en Provincie Groningen wordt zeer gewaardeerd.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden