Persconferentie Rutte: Nieuwe landelijke maatregelen om het virus te breken

Foto: Eigen foto

Premier Rutte en minister De Jonge (Volksgezondheid) hebben tijdens een vervroegde persconferentie maandagavond nieuwe aangescherpte coronamaatregelen afgekondigd. Het aantal besmettingen stijgt te snel en ook de druk op ziekenhuizen neemt toe.

Het doel is om het aantal contactmomenten terug te dringen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De landelijke strengere maatregelen gelden vanaf dinsdagavond 18.00 uur.

De regionale maatregelen zijn veranderd in landelijke maatregelen omdat in de afgelopen week in zoveel regio’s het aantal besmettingen zo snel oploopt dat we dreigen achter te lopen op het virus.

“Landelijke maatregelen zijn bedoeld om weer voor het virus aan te komen”, aldus minister De Jonge. Over het algemeen gebruiken we in Nederland ons gezond verstand. Het openbaar vervoer wordt overvoller, we werkten minder thuis en de clusters is meer zichtbaar op verschillende plekken.

Momenteel zijn er ruim 100.000 coronabesmettingen. De verwachting is volgens het kabinet dat ondanks de aangekondigde maatregelen een stijging te zien volgende week van 5.000 nieuwe coronapatiënten per dag. Op de intensive cares lagen een week geleden 85 patiënten dat zijn er nu 142. Half oktober is de verwachting dat ruim 400 ic bedden bezet zijn. Als je vandaag ziek bent, ben je een week geleden besmet. Het effect van de maatregelen zijn over 1 à twee weken te zien. Het doel is de verspreiding van het virus weer terug te dringen en het virus te breken.

Dat doen we volgens premier Rutte door de sociale contacten te beperken. De regionale aanpak verandert tijdelijk in een landelijke aanpak. De nieuwe maatregelen gaan in eerste instantie gelden voor de komende drie weken.

“Ons gedrag, dat is wat het verschil gaat maken”, Hugo de Jonge.

Oproep

Oproep van de premier: “Beperk de reisbeweging, winkelen is geen uitje, doe het alleen”. Het belangrijkste blijft volgens Rutte de basisregels te volgen, zoals de 1,5 meter afstand te houden, drukte vermijden, blijft thuis bij klachten en laat je testen en ben je positief getest, ga in quarantaine.

“Regels werken alleen als iedereen ze naleeft. Iedereen heeft hierin een eigen verantwoordelijkheid. Als je een eigen winkel hebt, moet je het naleven van de regels mogelijk maken. Als klant moet je je eraan houden. Het is vervolgens aan de burgemeesters, politie en BOA’s om in te grijpen als dat nodig is. Daar zullen ze niet terughoudend in zijn. Maar wij moeten ervoor zorgen dat dit niet nodig is,” aldus Rutte.

Als deze maatregelen niet werken, dan gaan we mogelijk terug naar de oude situatie.

Nieuwe maatregelen

Regels voor binnen

 • Thuiswerken wordt de norm, tenzij het echt niet anders kan. “Het is te druk geworden op het ‘normale’ werk”, aldus Rutte. Als er in een werksituatie toch een besmetting plaatsvindt, kan de werklocatie 14 dagen worden gesloten.
 • Bezoek in de eigen woning, in de tuin of op het balkon is beperkt tot 3 gasten, naast je eigen gezin en kinderen tot en met 12 jaar.
 • In andere gebouwen, zoals een bioscoop of restaurant geldt dat er met maximaal 4 personen een gezelschap mag worden gevormd. Kinderen tot en met 12 tellen niet mee.
 • Het aantal personen per ruimte wordt beperkt tot 30.
 • Eet- en drinkgelegenheden hebben tot 21.00 inloop, om 22.00 uur is de zaak gesloten.
 • Sportkantines zijn gesloten.
 • In de horeca is het verplicht bezoekers te vragen zich te registreren ten behoeve van bron- en contactonderzoek door de GGD bij een besmetting.
 • Bij binnenruimtes met een doorstroom van bezoekers zoals in monumenten, bibliotheken en musea, maar met uitzondering van de detailhandel en de markten, vindt bezoek plaats op basis van een reservering per tijdvak.
 • Hierover vindt overleg plaats met onder meer de culturele sector.
 • Voor doorstroomlocaties, met uitzondering van de detailhandel, wordt door de Veiligheidsregio in overleg met de locatie, het aantal tegelijkertijd toe te laten bezoekers bepaald. Daarbij wordt rekening gehouden met de oppervlakte van de locatie én het garanderen van de 1,5 meter afstand.
 • De detailhandel moet deurbeleid voeren om ervoor te zorgen dat personen 1,5 meter afstand houden.
 • Verplichting aan grotere supermarkten om 2 keer per dag een uur alleen voor ouderen en kwetsbare mensen open te zijn.
 • Mensen met een contactberoep vragen hun klanten zich te registreren.

Regels voor buiten

 • Voor activiteiten buiten, waar geen continue doorstroming van mensen is, geldt een maximum van 40 personen. Dit is inclusief kinderen tot en met 12 jaar en exclusief personeel.
 • Bij een continue doorstroming van personen, zoals in dierenparken of op markten, geldt een norm voor het aantal bezoekers per vierkante meter.
 • Sportwedstrijden, zowel amateur als professioneel vinden plaats zonder publiek.
 • Het advies is het aantal reisbewegingen zoveel mogelijk te beperken.

Aanvullende afspraken

Verder komen er afspraken met brancheorganisaties over striktere naleving van bestaande protocollen. De GGD neemt contact op met instellingen in de ouderenzorg over extra maatregelen, zoals beschermingsmiddelen, testen, contact en bezoek, zodat mensen met een kwetsbare gezondheid goed worden beschermd.

Ook zijn er uitzonderingen op het nieuwe maximum voor ruimte binnen (max 30) en activiteiten buiten (max 40). Deze zijn hier te lezen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden