Zes kandidaten voor verkiezing van De Groene Burgemeester

Foto: MSLW

Stadjers kunnen kiezen wie de eerste Groene Burgemeester van Nederland wordt. De zes kandidaten met allemaal een verschillende achtergrond presenteren zichzelf, en hun plannen op de website www.groeneburgemeester.nl, waar ook direct gestemd kan worden.

De Groene Burgemeester wordt aanspreekpunt en steunpunt voor Groningers die de stad groener en de natuur in de stad sterker willen maken. Hierdoor is de leefomgeving beter voorbereid op het veranderende klimaat.

De verkiezing en titel zijn dan ook onderdeel van een brede campagne rond klimaatadaptatie: ook in Groningen wordt het klimaat de komende jaren droger, heter (hittegolven) en natter (veel regen in korte tijd).

Samen met Stadjers wil de nieuwe burgemeester acties opzetten rond uitbreiding van het aantal bomen en vijvers, schaduwroutes, groene daken en meer planten in de tuinen. En samen met zoveel mogelijk maatschappelijke organisaties, buurtverenigingen, wijkorganisaties en andere betrokken stadjers werken aan minder asfalt en beton.

De kandidaten zijn (op alfabetische volgorde)

  • Wouter Banus, voormalig aannemer die wil dat er groener gebouwd wordt;
  • Corien Bier, facilitair manager die gelooft dat minder procedures en meer samenwerking de stad meer vitamine G kan geven;
  • Joran de Boer; is creatief producent en wil betaalbare en haalbare duurzame oplossingen voor alle stadjers;
  • Peter Bootsma, ervaren organisatie-adviseur die mensen en ideeën wil verbinden door alle generaties heen;
  • Wilma Tonkens barst van de plannen over vennen en sloten en bloemperken in plaats van bosjes, en wil meer groene daken bijvoorbeeld;
  • Kees Wesselink; opgeleid tot docent biologie, is van plan om met toffe acties en samenwerkingen van Groningen weer Groeningen te maken.

De winnaar wordt op 9 oktober, de dag van de duurzaamheid, officieel geïnstalleerd. De Groene Burgemeester wordt voor één jaar gekozen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden