UMCG ontvangt 2,4 ton voor onderzoek naar ontstaan syndroom van Sjögren

Foto: Google Maps

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) ontvangt 2,4 ton van het Reumafonds voor onderzoek naar het ontstaan van het syndroom van Sjögren.

Het UMCG gaat onderzoek doen naar de speekselkliercellen van patiënten met het syndroom van Sjögren. Door cellen te isoleren uit de speekselklieren, deze in een kweeksysteem te laten uitgroeien tot mini-speekselklieren en nader te bestuderen, hopen de onderzoekers beter inzicht te krijgen in het ontstaan van de ziekte.

Het syndroom van Sjögren

Het syndroom van Sjögren is een chronische ziekte waarbij klieren ontstoken raken, vooral de traan- en speekselklieren. Hierdoor ontstaan klachten zoals droge ogen en een droge mond, vermoeidheid en gewrichts- en spierklachten komen ook vaak voor. De ontstekingen kunnen zich ook uiten in organen zoals nieren en longen en in zenuwen. Na reumatoïde artritis is het de meest voorkomende systemische auto-immuunziekte. Sjögren komt waarschijnlijk voor bij 1 op de 100 mensen.

Oorzaak onbekend

De oorzaak van het ontstaan van het syndroom van Sjögren en welke factoren een rol spelen is nog niet precies bekend. Het is wel duidelijk dat de kliercellen van de speekselklieren en traanklieren hierbij een belangrijke rol spelen.

De onderzoekers van de afdeling Reumatologie en Klinische Immunologie hopen door dit onderzoek beter inzicht te krijgen in de werking van de speekselklierencellen van Sjögren-patiënten, hoe deze cellen betrokken zijn bij het ontstaan van de ziekte en op welke manier speekselklieren in de toekomst mogelijk hersteld zouden kunnen worden.

​Expertisecentrum

Het UMCG is expertisecentrum voor de ziekte van Sjögren en beschikt over een zorgtraject Sjögren, waarin jaarlijks circa 400 patiënten worden behandeld. Hierbij werken verschillende medische disciplines nauw samen, waaronder Reumatologie en Klinische Immunologie, Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie, Oogheelkunde, Hematologie en Pathologie.

​Het Reumafonds

Het Reumafonds is er voor bijna 2 miljoen mensen met een vorm van reuma. Het Reumafonds ondersteunt hen door het geven van voorlichting en het financieren van wetenschappelijk onderzoek naar betere behandelmethodes en genezing. Ook komt het fonds op voor hun belangen bij politiek en zorg. Hiervoor krijgt het Reumafonds geen geld van de overheid en is daarom afhankelijk van particuliere donaties en giften.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden