Terugkeer voormalig inspectieschip Aquarius van Provincie naar haven Delfzijl

Het schip Aquarius bij het drijvend platform van Noorderpoort Energy & Maritime.
Foto: Provincie Groningen

Voormalig inspectieschip De ‘Aquarius’, het voormalig inspectieschip van de provincie Groningen krijgt een nieuw leven in Delfzijl. De Aquarius gaat dienst doen als praktijkboot voor studenten van de maritieme opleiding van Noorderpoort. Dat meldde de provincie Groningen.

Noorderpoort gaat het schip ook gebruiken voor evenementen en begeleiding bij roeiwedstrijden. Gedeputeerde Fleur Gräper – van Koolwijk droeg vrijdag de sleutels van de Aquarius over aan Gerry Geitz, lid van het College van Bestuur van Noorderpoort.

Praktijklessen

Met een volwaardig schip kan Noorderpoort vakken, die eerder alleen via theorie of een simulator werden aangeboden, ook in de praktijk geven. Studenten kunnen bijvoorbeeld een echte motor onderhouden, technische aspecten oefenen, zoals radar, instrumentatie en communicatie en allerlei werkzaamheden uitvoeren aan het schip.

Roeien en PR

Noorderpoort Energy & Maritime heeft een eigen roeiteam, waarmee het deelneemt aan landelijke wedstrijden. De Aquarius kan tijdens wedstrijden en training gebruikt worden als volgboot. Ook kan het schip gebruikt worden door de school als aandachtstrekker om jongeren enthousiast te maken voor opleidingen op het gebied van de techniek en de zeevaart. Bovendien kan het schip worden gebruikt bij grote evenementen in de omgeving, zoals Pinksterfeesten, havendagen Delfzijl en Delfsail 2021.

Roots

De nieuwe ligplaats in Delfzijl heeft ook historische waarde. Het schip werd in 1973 gebouwd op de scheepswerf in Farmsum (Delfzijl). Op de locatie van Noorderpoort Energy & Maritime stond oorspronkelijk een kantoor van de provincie Groningen. Zo keert de Aquarius terug naar haar roots.

Nieuw schip

De provincie heeft de opvolger van de Aquarius, de PW 18, sinds december 2019 in gebruik. De PW 18 is een volledig elektrisch aangedreven inspectieschip en kan een hele werkdag CO2-neutraal varen. Het inspectieschip wordt ingezet voor toezicht, handhaving en begeleiding van scheepvaart en evenementen op het water.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden