GGD Groningen: Stijging met 222 nieuwe coronabesmettingen in provincie

In de provincie Groningen zijn 222 nieuwe bevestigde besmettingen met het coronavirus vastgesteld in de afgelopen week. Dat blijkt uit de wekelijkse update woensdag van de GGD.

Ruim de helft van de positief geteste personen is tussen de 18 en 24 jaar. Zeven personen met een nieuwe besmetting waren jonger dan 18 jaar en vier waren jonger dan 12 jaar.

Tien procent van de nieuwe besmettingen had een vermoedelijke besmettingsbron in het buitenland. Ongeveer een kwart is opgespoord door een bron- en contactonderzoek.

Er is een forse stijging te zien in het aantal nieuwe besmettingen ten opzichte van de voorgaande weken, meldt GGD Groningen. Vooral in de groep jong volwassenen tussen de 18 en 24 jaar worden veel besmettingen gezien. Meerdere clusters zijn gerelateerd aan feestjes onder jongeren.

Sinds het begin van de epidemie is bij 900 personen in de provincie Groningen COVID-19 vastgesteld. Het werkelijke aantal besmettingen dat we tot nu toe in onze provincie hebben gehad, ligt volgens de GGD overigens hoger dan 900, omdat niet alle inwoners getest konden worden tot 1 juni 2020 niet alle inwoners met klachten konden worden getest en mogelijk niet iedereen met klachten zich laat testen. Ook kan een besmetting zonder klachten (dus ongemerkt) verlopen.

In de afgelopen week werden 5.257 personen getest op de testlocaties in Groningen en Veendam. Daarvan waren 159 personen positief. Er zijn geen overlijdens als gevolg van een bewezen corona-infectie bij gekomen. Het totaal aantal overledenen blijft staan op 19.

In de gemeente Groningen werden vierentwintig nieuwe coronabesmettingen vastgesteld sinds dinsdag. In de gemeenten Hogeland, Midden-Groningen werden drie besmettingen vastgesteld. Zowel in de gemeente Veendam en Stadskanaal als in de gemeente Westerwolde werd één persoon positief getest

Landelijk

Het aantal gemelde coronabesmettingen is gestegen naar een nieuw record. Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 1.546 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat is het hoogste aantal op één dag. Het oude record hield welgeteld één dag stand. Op dinsdag meldde het coronadashboard 1.387 nieuw vastgestelde besmettingen. In de afgelopen zeven dagen is het aantal coronagevallen gestegen met ruim 8.600.

De GGD’s meldden vandaag 15 nieuwe ziekenhuisopnames en 2 doden aan het RIVM. Vorige week ging het om gemiddeld 13 nieuwe ziekenhuisopnames en 2 doden per dag.

Door achterstanden bij de GGD worden doden en ziekenhuisopnames niet altijd direct doorgegeven. De meeste opnames en overlijdens waren dan ook niet vandaag, maar zijn nu pas gemeld bij het RIVM.

Van eind maart tot half april waren ook veel besmettingen vastgesteld, maar toen werden veel minder mensen getest. Het werkelijke aantal besmettingen lag toen vermoedelijk aanzienlijk hoger.

Ziekenhuizen spreiden weer patiënten vanwege coronadrukte

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen neemt verder toe. “In een enkele regio” zijn patiënten weer verplaatst naar andere ziekenhuizen, omdat het te druk begon te worden. Dat meldt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Het is voor het eerst in maanden dat dit gebeurt. Het is onbekend om welke regio’s het gaat. Patiënten zijn nog niet overgebracht naar andere delen van het land.

Ziekenhuizen behandelen in totaal 245 patiënten vanwege het coronavirus, vijf meer dan op dinsdag. Dat is het hoogste aantal sinds eind juni. In ruim een week tijd is het aantal opgenomen patiënten met meer dan honderd gestegen.

Op de intensive cares liggen momenteel 54 coronapatiënten, eentje meer dan op dinsdag. Het aantal coronapatiënten op verpleegafdelingen steeg van 187 naar 191.

Op de intensive cares liggen ook 646 mensen met andere aandoeningen, 45 meer dan op dinsdag. In totaal behandelen ic’s dus 700 patiënten, het hoogste aantal sinds 30 mei.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden