GroenLinks wil meer schoon en veilig openbaar zwemwater

Foto: De Redactie

De gemeenteraadsfractie van GroenLinks wil in en rondom Groningen meer plekken waar inwoners kunnen genieten van schoon en veilig openbaar zwemwater. Dat is volgens de partij nodig omdat juist in de warme zomermaanden bleek dat, terwijl er grote behoefte aan zwemwater was, er veel plekken door blauwalg niet schoon waren. Ook werden andere zwemplekken veel te druk of door de provincie onveilig bevonden.

Door coronamaatregelen konden zwembaden minder zwemmers ontvangen, en bij belangrijke plekken met openbaar zwemwater, zoals de Hoornse Plas, en de Kardingerplas werd het zwemmen afgeraden vanwege zwemmersjeuk of blauwalg. Daar waar het zwemwater nog wel veilig werd beoordeeld, bij het Stadsstrand, werd het zo druk, dat de gemeente moest oproepen er niet meer heen te gaan.

Op de plekken waar mensen sinds jaar en dag in kanalen en diepen gaan zwemmen, bleek voor velen verrassend dat zwemmen ter plekke verboden was, zoals bij de Dorkwerdersluis.

GroenLinks-raadslid Benni Leemhuis: ‘Er was in augustus veel meer behoefte aan plekken om te zwemmen in Groningen, dan dat er nu zijn. En de komende jaren zullen warme periodes door klimaatverandering alleen maar toenemen. We hebben meer mooie, schone en veilige plekken nodig waar mensen lekker een duik kunnen nemen om te zwemmen en af te koelen.’

Daar komt ook bij dat het beeld bestaat dat er eigenlijk geen zomer in Groningen meer voorbijgaat dat zwemmersjeuk en blauwalg het zwemmen in openbaar water onmogelijk maken, met name in de Hoornse Plas, het Hoornse Meer en de Kardingerplas. GroenLinks wil weten hoe dat probleem wordt tegengegaan.

Wat GroenLinks betreft is het belangrijk dat er voldoende veilig, schoon en aantrekkelijk openbaar zwemwater beschikbaar is in en rondom Groningen. De partij vraagt het college van B&W om een plan te maken om daar al dan niet samen met de Provincie Groningen en de waterschappen Hunze en Aa’s en Noorderzijlvest daarvoor te zorgen.

 

(Bron: ingezonden bericht)

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden