RIVM: 188 coronabesmettingen in provincie afgelopen week

Foto: Publiek Domein

In de provincie Groningen werden 188 besmettingen met het coronavirus gemeld bij de GGD afgelopen week, in de periode van 8 tot en met dinsdagochtend 15 september om 10.00 uur. Dat blijkt uit de wekelijkse update van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag.

Dat zijn 32,1 besmettingen per 100.000 inwoners. Vorige week werden 53 besmettingen gemeld ( 9,0 besmettingen per 100.000 inwoners). Dat is een behoorlijke stijging ten opzichte van vorige week. Uit de wekelijkse update blijkt dat een patiënt met een coronabesmetting is opgenomen in het ziekenhuis in de gemeente Midden-Groningen. In de afgelopen week werden geen nieuwe overledenen gemeld.

Landelijk

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 8.265 nieuwe personen, die positief testten op COVID-19 gemeld gekregen door de GGD’en. Daarmee is er voor de tweede week op rij een sterke stijging te zien in het aantal meldingen. Vorige week testten 5427 personen positief op het nieuwe coronavirus en in de week daarvoor 3.597 personen.

Meer dan de helft van de personen raakte thuis besmet. Opvallend is volgens het RIVM dat het aantal mensen dat waarschijnlijk op het werk en verpleeghuizen besmet is geraakt toeneemt.

Meer zeventigplussers besmet

Twintigers vormen nog altijd de grootste groep nieuwe coronagevallen, met bijna dertig procent van het totaal. Daarna volgen de dertigers (16 procent), vijftigers en veertigers (tussen de 13 en 14 procent) en tieners (13 procent).

Opvallend is het toenemende aantal ouderen met corona: 247 zeventigers testten afgelopen week positief (dat waren er 136 in de vorige rapportage). Ook werd bij 128 tachtigers corona vastgesteld (vorige keer waren dat er nog 95). En het aantal negentigers met corona lag deze week op 58 (was

Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames nam toe met 92. Op de IC’s liggen nu 53 coronapatiënten, tien meer dan gisteren. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiepunt Patiënten Spreiding (LCPS): “Het aantal patiënten stijgt sneller, er liggen nu honderd patiënten meer in het ziekenhuis dan acht dagen geleden”. In een enkele regio geeft de toegenomen bezetting aanleiding tot onderlinge spreiding van patiënten tussen ziekenhuizen.” In totaal zijn nu 240 mensen met corona opgenomen in het ziekenhuis.

Het zogeheten reproductiegetal dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt is gestegen van  1,17 naar 1,38 .  Dit betekent dat 100 mensen die besmet zijn met het nieuwe coronavirus samen leiden tot 138 andere mensen die besmet worden..

Verspreiding voorkomen

Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen is het belangrijk dat iedereen zich aan de maatregelen houdt. Houd afstand. Werk vooral thuis. Blijf bij klachten thuis en laat je testen. Was je handen in ieder geval als je thuiskomt, na een toiletbezoek en als je gaat koken. Nies en hoest in je elleboog.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen