NCG start nieuwe ronde Koopinstrument vanaf maandag

Foto: CC BY-SA 4.0/Wikipedia Commons/ Hardscarf

De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) start maandag 14 september met een nieuwe ronde van het ‘Koopinstrument’. Woningeigenaren met een huis in de kern van het aardbevingsgebied, kunnen zich aanmelden voor het opkopen van hun woning.

Woningeigenaren moeten wel aan bepaalde voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor het Koopinstrument. Zo moet de woning in het aardbevingsgebied staan. Op de website van NCG staat een overzicht met postcodes die vanaf dit jaar in aanmerking komen voor het Koopinstrument.

Verder moet de aanvrager eigenaar en bewoner zijn van de woning of deze via een erfenis hebben gekregen. Daarnaast moet de woning een aaneengesloten periode van minimaal acht maanden aantoonbaar via een makelaar openbaar te koop staan.

Tweede aanvraagronde

Dit is de tweede aanvraagronde van 2020. Tijdens de eerste aanvraagronde, die liep van 9 maart tot en met 5 april hebben 32 woningeigenaren een aanvraag gedaan. Daarvan voldeden 30 aanvragen aan de voorwaarden. Het budget van 10 miljoen euro was voldoende om alle aanvragen in behandeling te kunnen nemen.

Bijzondere omstandigheden

Woningeigenaren met bijzondere omstandigheden krijgen voorrang bij het opkopen van de woning. Zij krijgen voorrang boven de eigenaren waarvan de woning alleen langdurig te koop staat. Bijzondere omstandigheden zijn bijvoorbeeld een medische indicatie, familieomstandigheden of woon-werkafstand. Sinds dit jaar wordt ook significante schade door mijnbouw als bijzondere omstandigheid aangemerkt.

Aanmelden

Aanmelden kan van maandag 14 september tot en met zondag 11 oktober 2020 via het formulier op de website van Nationaal Coördinator Groningen. Meer informatie over de voorwaarden en de procedure is te vinden op de website van NCG.

De selectie vindt plaats in oktober en november 2020. Daarna horen de aanvragers of ze zijn geselecteerd voor deelname aan het Koopinstrument.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden