Bouwakkoord ondertekend voor snellere versterking van huizen in Groningen

Foto: Nationaal Coördinator Groningen

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), Maxime Verhagen van Bouwend Nederland en Peter Spijkerman van Nationaal Coördinator Groningen (NCG) ondertekenden woensdag het Bouwakkoord.

Het Bouwakkoord maakt onderdeel uit van een pakket aan maatregelen die de versterking van gebouwen in Groningen moet versnellen.

Bouwpool

Om bouwcapaciteit te organiseren wordt een bouwpool ingericht. Zo wordt inzichtelijk welke bouwbedrijven op welk moment beschikbaar zijn voor welk type opdracht. Alle bouwbedrijven, zowel grote partijen als MKB-ondernemers, kunnen zich hiervoor inschrijven en worden op basis van geschiktheid en capaciteit gekoppeld aan de eigenaar. Door middel van de bouwpool wordt de beschikbare bouwcapaciteit, en daarmee de voortgang van de versterkingsoperatie voor de langere termijn geborgd.

”Met dit Bouwakkoord krijgen bewoners meer regie in handen en hebben ze sneller duidelijkheid over de versterking van hun woning”, aldus minister Kajsa Ollongren.

De ondertekening van het bouwakkoord is volgens Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland een mooie stap om de versterkingsopgave vlot te trekken. Het moet zorgen voor versnelling, meer keuzevrijheid voor bewoners en laagdrempelige toetreding voor alle bouwbedrijven. “Kleine en grote bouwbedrijven kunnen met dit akkoord een bijdrage leveren aan de versterkingsopgave”. “Het is nu zaak om na deze ondertekening zo snel mogelijk opdrachten te verstrekken, zodat de bewoners in het gebied geholpen worden. Onze leden zijn er klaar voor.”

Meer regie voor bewoner

Peter Spijkerman, directeur van NCG zegt blij te zijn met de ondertekening van het Bouwakkoord. Hiermee organiseren we bouwkracht om de versterking van gebouwen te kunnen versnellen. “Dat is nodig om alle duizenden beoordeelde woningen snel te kunnen versterken. Bovendien krijgen bewoners hiermee meer keuzevrijheid. De eigenaar kan zelf een aannemer kiezen, kan optreden als de opdrachtgever van de versterking van zijn woning en zit in een vroeg stadium aan tafel met de aannemer om de versterkingsmaatregelen te bespreken,” aldus Spijkerman.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen