Kast H.N. Werkman terug in Groninger Museum

Hendrik Nicolaas Werkman, Kast met oudtestamentische voorstellingen, 1943.
Foto: Uit de collectie van Julia D. Henkel

De H.N. Werkmankast is sinds donderdag 27 augustus na een lange afwezigheid opnieuw te zien in het Groninger Museum. De kast, een monument van contrasten, werd recent gerestaureerd.

Het is een van de belangrijkste werken van de kunstenaar en een waardevol collectiestuk. De presentatie is mogelijk gemaakt door de campagne ‘De kracht van onze Nederlandse Collecties’. Dit is een gezamenlijk initiatief van de Vereniging Rembrandt en de Turing Foundation.

H.N. Werkmankast

Het Groninger Museum kocht de unieke kast in 2017. Werkman beschilderde de twaalf panelen in de deuren in 1943, in opdracht van dominee August Henkels. De twee mannen kenden elkaar via het uitgeverscollectief De Blauwe Schuit, waarvan Henkels één van de oprichters was. Werkman was de vaste drukker en illustrator. Henkels was dol op Werkmans werk en vroeg hem daarom de deuren van zijn kast te beschilderen ter versiering.

Henkels liet twaalf triplex paneeltjes bezorgen bij Werkman. Henkels had een duidelijk plan voor wat er op de panelen geschilderd moest worden: scènes uit verschillende delen van het Oude Testament. Werkman kwam niet meteen op gang met het schilderen van de panelen. Hij twijfelde over de kwaliteit van de triplex paneeltjes en dacht dat ze misschien gaan ‘werken’ (krimpen en uitzetten onder invloed van luchtvochtigheid) omdat ze wat dun zijn, zonde voor zo ‘een dure kast die de eeuwen zal moeten trotseeren’. Toen hij op een zonnige zondag door het Groningse platteland fietste, raakte hij echter zo geïnspireerd voor de scène van de Adam en Eva in het Paradijs dat hij bij thuiskomst begon met schilderen. In een rap tempo volgden ook de andere scènes. Henkels was verrukt over het eindresultaat en de kast was een pronkstuk in zijn huis.

Van het restauratieproces, uitgevoerd door Noa Kollaard, zijn professionele opnamen gemaakt.

Deze zijn vanaf half september te zien in het museum.

(Bijschrift foto: Hendrik Nicolaas Werkman, Kast met oudtestamentische voorstellingen, 1943, Olieverf op triplex, 184 x 220,5 x 46 cm. In opdracht van ds. F.R.A. Henkels, uit de collectie van Julia D. Henkel)

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden