Herfstachtige week met als hoogtepunt een zomerstorm woensdag

Foto: De Redactie

Na de hitte van de afgelopen weken staat de komende week in het teken van herfstachtig weer met als hoogtepunt een zomerstorm, die woensdag over Nederland trekt.

De kans is vrij groot dat ergens langs de kust tijdelijk windkracht 9 komt te staan, aldus Weeronline. Gebeurt dat langer dan een uur achtereen, dan is volgens het weerbureau sprake van een officiële zomerstorm.

De kans dat dit gebeurt en de zomerstorm officieel de boeken in gaat, wordt door Weeronline op 60 procent ingeschat. De laatste officiële zomerstorm vond plaats op 10 augustus 2019.

Aan de kust kan de wind woensdag stormkracht bereiken met zware windstoten van 75 tot 100 km per uur. Ook de rest van de week is het onstuimig weer, verwacht het weerbureau. Een stormdepressie trekt op dit moment in sneltreinvaart vanaf het midden van de Atlantische Oceaan richting Nederland.

Dinsdag zwelt de wind al aan, woensdagochtend wordt waarschijnlijk het hoogtepunt van de zomerstorm bereikt. De windstoten kunnen hinder opleveren voor het verkeer, omdat bomen vol in het blad zijn en dus makkelijker kunnen omwaaien. Ook zijn de bomen verzwakt door de droogte.

Automobilisten moeten daarnaast rekening houden met windvlagen, aldus Weeronline. “Op dijken, bruggen en wegen in open gebied is het sterk af te raden om met een caravan of lege aanhanger de weg op te gaan.”

Alle dagen de komende week is er kans op regen. Donderdag lijkt de beste dag te worden deze week. Het blijft op de meeste plaatsen droog, maar een kans op een lokale bui blijft bestaan. De temperaturen blijven steken tussen de 19 en 21 graden.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden