GGD Groningen: Zeven nieuwe bevestigde coronabesmettingen en één overledene in provincie Groningen

Foto: Publiek Domein

In de provincie Groningen zijn 562 bevestigde besmettingen met COVID-19. Dat blijkt uit de laatste cijfers van GGD Groningen.

Dat is een toename van zeven nieuw bevestigde besmettingen met het coronavirus sinds donderdag. Dat aantal stond donderdag op 555 personen en woensdag op 538 bevestigde besmettingen. Het aantal besmettingen per 100.000 mensen staat nu op 1,2.

Ook is één persoon in de afgelopen week overleden als gevolg van het coronavirus, blijkt uit de cijfers. Het aantal overledenen aan een bewezen corona-infectie is in de afgelopen week in de provincie Groningen gestegen naar 18. Dit aantal stond op 17 sinds 16 mei.

Het aantal werkelijke besmettingen in de provincie ligt hoger, omdat tot 1 juni 2020 niet alle inwoners met klachten konden worden getest. Ook laat mogelijk niet iedereen met klachten zich testen.

Landelijk

Landelijk werden 535 nieuwe besmettingen vastgesteld. Dat zijn er zes meer dan op donderdag. De helft van de besmettingen is vastgesteld bij mensen tussen de 20 en 40 jaar oud, ruim een kwart bij mensen tussen de 40 en de 60 jaar oud, 13 procent bij jongeren onder de 20 en 9 procent bij mensen van 60 of ouder.

Het aantal ziekenhuisopnames is gestegen tot een driedaags gemiddelde van 15,3. Dagelijks werden drie daarvan opgenomen op een Intensive Care-afdeling.

Intensive Care

Op de intensive cares in Nederland liggen vrijdag 43 patiënten met een coronabesmetting. Dat zijn er vier meer dan een dag eerder. Het aantal patiënten dat met een coronabesmetting is opgenomen in een ziekenhuis, maar dat (nog) niet op een ic-afdeling verblijft, bedraagt 133. Dat zijn er vijf minder dan donderdag.

Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg noemt het aantal opgenomen patiënten in de afgelopen 24 uur stabiel. Hij constateert dat er vooral in de Randstad nieuwe opnames bij komen.

Volgens Kuipers worden op dit moment weer coronapatiënten verplaatst van het ene naar het andere ziekenhuis om de continuïteit van de reguliere zorg te kunnen garanderen. Het is volgens hem in deze fase niet nodig om patiënten te verhuizen buiten hun eigen regio. Op de intensive cares liggen nu 603 patiënten die geen coronabesmetting hebben. Dat zijn er negen meer dan eerder. In totaal liggen er 646 mensen op ic-afdelingen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden